Trofeiden tuontia Suomeen rajoitetaan – Uhanalaisimpien eläinten osia ei saa enää tuoda matkamuistona

5.1.2023

TIEDOTE 5.1.2023

Metsästysmuistojen eli trofeiden tuontia Suomeen rajoitetaan. Uuteen luonnonsuojelulakiin on tulossa säännös, joka kieltää kansainvälisen kaupan uhkaamien, maailmanlaajuisesti uhanalaisimpien lajien yksilöiden tai niiden osien maahantuonnin metsästysmuistona EU:n ulkopuolisista maista.

Suomestakin tehdään erityisesti Afrikkaan metsästysmatkoja, joiden tarkoituksena on tappaa villieläimiä niistä saatavien metsästysmuistojen takia. Suomalainen Trofeeton EU -työryhmä on tehnyt pitkään vaikuttamistyötä trofeekiellon aikaansaamiseksi.

– Trofeemetsästys on yksi epäeettisempiä metsästysmuotoja, eikä sitä voi perustella millään tavalla. Siksi tämä uusi lainsäädäntö on tarpeellinen ja tervetullut. Se on myös saanut hyvän vastaanoton ulkomailla. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin kohti metsästysmuistojen maahantuonnin täyskieltoa. Selvityksen mukaan yli 80 prosenttia EU-kansalaisista vastustaa trofeemetsästystä. Se antaa toivoa, iloitsee Trofeeton EU -työryhmän pitkäaikainen vaikuttaja ja puheenjohtaja Birgitta Wahlberg.

Trofeeton EU -työryhmä on vuodesta 2014 toiminut SEY Suomen eläinsuojelun ja Turun eläinsuojeluyhdistyksen yhteistyöryhmä, jonka tehtävänä on lisätä tietoa metsästystrofeiden haitoista sekä ajaa trofeiden tuontikieltoa Suomeen ja muihin EU-maihin.

Lisätiedot:

Kielto koskee CITES-asetuksen liitteessä A mainittujen eläinlajien lisäksi liitteessä B mainituista lajeista afrikannorsun, argaalin, isosarvikuonon, jääkarhun, leijonan ja virtahevon yksilöitä tai niiden osia. Uusi laki tulee voimaan 1. kesäkuuta 2023.  

Selvitys EU-kansalaisten suhtautumisesta trofeemetsästykseen: https://www.hsi.org/wp-content/uploads/2021/05/eu-trophy-hunting-poll.pdf


Yhteydenotot:

Riina Itkonen
varapuheenjohtaja
Trofeeton EU -työryhmä
riina.itkonen@sey.fi
p. 045 7885 0173.

Annukka Seppävuori
viestinnän asiantuntija
SEY Suomen eläinsuojelu
annukka.seppavuori@sey.fi
p. 040 830 1716

Jaa sivu
Skip to content