Tuhannet eläimet saivat apua – SEYn vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat auttavat matalalla kynnyksellä

22.3.2018

TIEDOTE 23.3.2018

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat saivat taas viime vuonna tuhansia yhteydenottoja hädässä olevista eläimistä. Erityisesti kansalaisia huolettavat ulos kytketyt koirat, joilla ei ole asianmukaista säänsuojaa ja vettä. Myös irtokissoista otetaan yhteyttä.

Vuonna 2017 eläinsuojeluneuvojat tekivät käyntejä yli tuhanteen eläintenpitopaikkaan, joissa he kohtasivat lähes 4 000 eläintä. Neuvoja eläinongelmissa he antoivat noin 9 000 kertaa. SEYllä on noin 80 vapaaehtoista eläinsuojeluneuvojaa, ja neuvojaverkosto kattaa noin 80 prosenttia Suomen kunnista.

SEYn eläinsuojeluneuvojiin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä, kun epäilee eläimen olevan avun tarpeessa. Eläinsuojeluneuvojat antavat neuvoja puhelimitse tai sähköpostitse, ja suurin osa myös tekee saamiensa ilmoitusten perusteella eläinsuojeluneuvontakäyntejä eläinten pitopaikkoihin. Tavallisesti tapaukset selviävät neuvonnalla ja yhteistyöllä eläimen omistajan kanssa. Vakavat tapaukset siirretään viranomaisten hoidettaviksi.

– Usein ongelmat eläintenpidossa kärjistyvät, koska niihin ei uskalleta hakea apua ajoissa. Haluamme muistuttaa, että on parempi tarttua ongelmiin ja tarvittaessa pyytää asiantuntevaa apua kuin odottaa tilanteen pahenemista, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Luonnoneläimet ja varsinkin niiden yksinolevat poikaset huolestuttavat ihmisiä. Rusakon- tai linnunpoikanen olisi kuitenkin parempi jättää rauhaan, ellei se ole varmuudella orpo tai loukkaantunut. Luonnoneläintä ei koskaan pidä lähteä hoitamaan itse, vaan sille tulee hankkia asiantuntevaa apua.

– On hienoa, että ihmiset kiinnittävät huomiota luonnoneläinten hätään. Usein eläin ei kuitenkaan ole avun tarpeessa. Esimerkiksi yksin kyyhöttävällä rusakonpoikasella tai maassa olevalla linnunpoikasella ei todennäköisesti ole hätää, vaan emo käy ruokkimassa sitä säännöllisesti. Jos poikanen on aivan tien vieressä tai loukkaantunut, voi sen siirtää hieman kauemmas. Avun tarve tulisi aina ensin varmistaa asiantuntevalta taholta, kuten SEYn vapaaehtoiselta eläinsuojeluneuvojalta, sanoo Pulli.

Lähimmän vapaaehtoisen eläinsuojeluneuvojan yhteystiedot löydät osoitteesta www.sey.fi

Lisätietoja:

SEYn vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat

Lisätietoa eläinsuojeluneuvonnasta

SEY kouluttaa uusia eläinsuojeluneuvojia kahden vuoden välein. Vuonna 2016 valmistui 26 uutta eläinsuojeluneuvojaa. Seuraava koulutus järjestetään keväällä 2018. Lisäksi neuvojille järjestetään täydennyskoulutusta kahdesti vuodessa.

Haastattelut:

Kati Pulli
Toiminnanjohtaja
050 371 2740
kati.pulli@sey.fi

Annukka Seppävuori
Viestintäpäällikkö
050 557 2463
annukka.seppavuori@sey.fi

 

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto on vuodesta 1901 eläinsuojelutyötä tehnyt Suomen suurin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEYn toimialaan kuuluvat kaikki eläimet ja liiton toiminta kattaa koko maan.

Jaa sivu