Tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat lemmikin henkivakuutus

3.10.2017

Kuva: Riikka Ala-Hulkko

TIEDOTE: 3.10.2017

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY, Suomen Kennelliitto, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto, Animalia ja Suomen Kissaliitto peräänkuuluttavat Suomeen koirien ja kissojen pakollista tunnistusmerkintää ja rekisteröintiä yhtenäiseen, kaikki tunnistusmerkityt eläimet kattavaan eläintietokantaan. Lemmikkien tunnistusmerkinnällä ja rekisteröinnillä kyettäisiin edistämään löytöeläinten palautumista omistajilleen sekä estämään vastuutonta lemmikinpitoa ja laitonta eläinkauppaa.

Tunnistusmerkintä on kadonneen eläimen henkivakuutus, jonka avulla sen omistaja kyetään jäljittämään. Nykyisen eläinsuojelulain mukaan kuntien on huolehdittava löytöeläimistä viidentoista vuorokauden ajan. Eläinsuojelulain uudistuksen yhteydessä hoitoaika saatetaan lyhentää kymmeneen vuorokauteen. Kun lakiin ei olla tässä vaiheessa kirjaamassa koirien ja kissojen pakollista tunnistusmerkintää ja rekisteröintiä, löytöeläinten pääseminen alkuperäisiin koteihinsa voi vaikeutua entisestään.

– Jos tunnistusmerkitsemätöntä eläintä ei haeta määräajassa talteenottopaikasta, se voidaan lopettaa tai myydä eteenpäin. Valitettavasti kaikki eivät ymmärrä etsiä lemmikkejään riittävän ajoissa talteenottopaikoista, jolloin omistaja saattaa menettää lemmikkinsä. Tämä on ahdistavaa omistajille ja kohtalokasta lemmikeille, sanoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Tunnistusmerkitynkin löytöeläimen omistajan etsiminen on nykyisen monesta erillisestä eläintietokannasta koostuvan järjestelmän takia kuin neulan etsimistä heinäsuovasta. Suomen Kennelliitto pitää tietokantaa koirille ja Suomen Kissaliitto kissoille. Tunnistusmerkittyjen eläinten tietokantoja ylläpitävät myös mm. Turvasiru-verkkopalvelu, Mikrosiru.com ja Siruhaku.fi-verkkopalveluun potilastietonsa tallentavat eläinlääkäriasemat. Lisäksi lukuisilla eläinsuojeluyhdistyksillä on omat erilliset eläintietokantansa. 

– Ei ole mitenkään tavatonta, että tunnistusmerkityn eläimen omistajatietoja ei löydetä rekisterien hetteiköstä. Omistajatietoja ei ole välttämättä edes viety mihinkään rekisteriin tai niitä ei ole pidetty ajan tasalla, kun tähän ei ole velvoitetta, Luukkainen jatkaa.

Pakollisen tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin avulla kyettäisiin hillitsemään myös eläinten salakuljetuksia ja pentutehtailua, mikäli kasvattaja olisi velvollinen rekisteröimään pennut ennen niiden myyntiä. Pentutrokarien toimintaa hankaloittaisi etenkin kaikkia EU-maita koskevan kissojen ja koirien tunnistusmerkintäpakon ja EU:n laajuisen yhtenäisen lemmikkirekisterin käyttöönotto.

– Epäeettinen ja laiton koira- ja kissakauppa kasvaa kovaa vauhtia. Tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin avulla olisi mahdollista hillitä pentutehtailua ja laitonta maahantuontia, kun eläimen historia voitaisiin selvittää ja kasvattaja saada kiinni. Vakavaa tarttuvaa tautia kantavan eläimen liikkumista ja mahdollista tartuntariskiä muihin ihmisiin ja eläimiin voitaisiin selvittää miksosirun ja rekisteröinnin avulla. Tämä kaikki parantaisi kuluttajansuojaa ja ehkäisisi kansanterveydellisiä uhkia nykyisten sääntelemättömien lemmikkimarkkinoiden aikana, sanoo Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Tunnistusmerkintä- ja rekisteröintivelvoite edistäisi niin ikään vastuullista eläimenpitoa, sillä lemmikkinsä hylänneet omistajat saataisiin rikosvastuuseen teostaan. Tämä parantaisi etenkin kissojen asemaa. Suomen löytöeläintaloille päätyy vuosittain noin 10 000 kissaa, joista keskimäärin vain joka kymmenes palaa alkuperäiseen kotiinsa, kun taas koirista valtaosa palautuu omistajalleen.

Kennelliitto on edellyttänyt vuodesta 2009 alkaen tunnistusmerkintää kaikilta rekisteröimiltään koirilta. Suomen koirista arviolta 80 prosenttia on jo nyt tunnistusmerkitty ja rekisteröity. Kennelliiton tunnistusmerkintä- ja omistajarekisteriin voi ilmoittaa myös monirotuisen tai rekisteröimättömän koiran. Sama käytäntö toimii myös Kissaliitolla. Jokaisen Kissaliiton rekisteröimän luovutettavan pennun on oltava tunnistusmerkitty. Omakissa-palvelun mikrosirurekisteriin voi ilmoittaa myös kotikissan mikrosirutiedot ilmaiseksi.

– SEY on arvioinut, että vähintään 20 000 kissaa vuodessa hylätään tai tapetaan ei-toivottuna. Ulos hylätyt, leikkaamattomat kissat lisääntyvät rajoituksetta ja aiheuttavat jatkuvasti kasvavan villiintyneiden kissalaumojen ongelman. Pakollisen tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin avulla eläinten hylkäämisen ja hoidotta jätön voi olettaa ajan myötä vähenevän, kun eläinten omistajien asenteet muuttuvat pikkuhiljaa. Tämä pätee erityisesti kissojen kohdalla, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Löytöeläinten kohdalla saadaan aikaan myös taloudellisia säästöjä kunnissa, kun eläimen omistaja löytyy rekisteriin merkityn tunnistetiedon avulla. Pakollista tunnistusmerkintää kannattavat kyselyiden mukaan myös valvontaeläinlääkärit, terveystarkastajat ja poliisit.

Turvasiru tutuksi -tempaus

Eläinsuojeluyhdistysten Kummit ja HESY järjestävät Turvasiru tutuksi -kiertueen tempauksen Helsingissä torstaina 5.10. klo 17–20. Tapahtumassa lemmikkejä sirutetaan edulliseen hintaan ja sirutetun eläimen tiedot kirjataan Turvasiru-palvelun rekisteriin. Tapahtuman tuotto luovutetaan HESYn eläinsuojelutyöhön. Paikalle voi tulla aikaa varaamatta.

HINNASTO (kissat ja koirat), vain käteismaksu:

Turvasiru + rekisteröinti 25 €
Pelkkä rekisteröinti Turvasiru-palveluun 20 €
Sirutustempaus on osa eläinten viikon 4.–10.10. tapahtumia. Paikka: HESYn Eläinsuojelukeskus, Yhdyskunnantie 11, 00680 Helsinki.

Tapahtumassa sirutetut kotikissat voi rekisteröidä Turvasiru-palvelun lisäksi maksutta Suomen Kissaliiton rekisteriin.


Lisätietoja
:

Hannele Luukkainen
puheenjohtaja, Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY
p. 040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Harri Lehkonen
hallituksen puheenjohtaja, Suomen Kennelliitto
puh. 050 329 2188, harri.lehkonen@kennelliitto.fi

Kati Pulli
toiminnanjohtaja, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten Liitto
p. 050 371 2740
kati.pulli@sey.fi

Laura Uotila
eläinsuojeluasiantuntija, Animalia
p. 09 720 65913, 050 543 9601
laura.uotila@animalia.fi

Satu Hämäläinen
varapuheenjohtaja, Suomen Kissaliitto
p. 040 570 2707
satu.hamalainen@kissaliitto.fi

 

Jaa sivu
Skip to content