Turkistarhaton Suomi -järjestöt: Salakuvat paljastavat turkistarhojen todellisuuden

18.8.2014

 

Eduskuntakäsittelyssä olevan Turkistarhaton Suomi –kansalaisaloitteen keränneiden järjestöjen mukaan Oikeutta Eläimille –yhdistyksen eilen julkituomat kuvat suomalaisilta turkistarhoilta paljastavat turkistarhojen todellisuuden.

– Kuvissa näkyy vakavasti sairaita, vammautuneita ja huonosti voivia eläimiä. Kuvissa näkyy häkeissä lojuvia kuolleita eläimiä. Ja kuvissa näkyy surkeita eläimiä, joista ei ole huolehdittu asianmukaisesti pitkään aikaan. Ongelmat ovat rakenteellisia: eläimen arvo mitataan rahassa. Jos eläinten hyvinvointi ei tuota rahaa, siihen ei haluta panostaa. Emme voi ymmärtää sitä, miten Suomessa turkistarhaus voi edelleen olla laillista, kommentoi kuvia SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Turkistarhaton Suomi –kansalaisaloitteen keränneet järjestöt toivovat, että kuvat havahduttavat suomalaiset pohtimaan turkistarhausta eettisestä näkökulmasta. Turkistarhaus tuo rahaa Suomeen, mutta onko raha miljoonille eläimille aiheutetun tarpeettoman kärsimyksen arvoista?

– Turkiseläimet viettävät koko elämänsä pienissä, virikkeettömissä häkeissä, vailla mahdollisuutta lajityypilliseen käyttäytymiseen. Turkistarhaus on epäeettinen elinkeino, jota on mahdoton toteuttaa tavalla, joka takaa eläinten hyvinvoinnin. Tämän tosiasian ovat todenneet monet Euroopan maat, mutta Suomi valitettavasti hangoittelee vastaan, koska turkisala tuo Suomeen rahaa, kommentoi Eläinsuojeluliitto Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara.

Historiallinen Turkistarhaton Suomi –kansalaisaloite keräsi noin 70 000 allekirjoitusta. Kansalaisaloitteessa joukko suomalaisia kansalaisjärjestöjä esittää turkistarhauksesta luopumista sosiaalisesti kestävällä tavalla sekä siirtymäajalla, joka mahdollistaa tarhaajien siirtymisen asteittain sekä eläkkeelle että muiden elinkeinojen piiriin. Eduskunta käsittelee kansalaisaloitetta ensimmäisessä käsittelyssä tänään.

– Toivomme, että kuvat havahduttavat viimeisetkin kansanedustajat siihen todellisuuteen, että suomalaisilla turkistarhoilla ei kaikki ole hyvin, ja asioita ei saa korjattua marginaalisilla muutoksilla. Turkistarhaus on lopetettava, kommentoi Kati Pulli.

Suomessa turkisala työllistää Maa- ja metsätalousvaliokunnan mietinnön mukaan suoraan 3000 henkilöä, välillisesti 1300. Turkisala on aiemmin virheellisesti väittänyt työllistävänsä jopa 20 000 suomalaista.

Turkistarhaton Suomi –kampanjan kansalaisjärjestöt järjestävät Helsingissä mielenosoituksen turkistarhausta vastaan. Mielenosoitus järjestetään tiistaina 18.6. klo 11.30 alkaen. Mielenosoitus kokoontuu Senaatintorilla, josta se siirtyy kulkueena eduskuntatalon edustalle.

Jaa sivu
Skip to content