Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloitteen keränneet järjestöt: Kansalaisaloitteiden vieminen eduskunnan äänestykseen olisi tultava tavaksi
18.8.2014
Eduskunnan puhemiesneuvosto päätti tänään kansalaisaloitteiden käsittelystä. Ensimmäisenä eduskuntakäsittelyyn päätyvän Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloitteen keränneet järjestöt toivovat, että kansalaisaloitteiden saattaminen eduskunnan äänestykseen tulisi vakiintuneeksi tavaksi.
Puhemiesneuvoston tämänpäiväinen kannanotto mahdollistaa aloitteiden viemisen eduskunnan äänestykseen. Toisaalta puhemiesneuvosto jättää yksittäisille valiokunnille erittäin paljon valtaa kansalaisaloitteiden käsittelyssä.
– Puhemiesneuvoston päätöksessä on kansalaisdemokratian kannalta odotetusti sekä hyvää että huonoa. Hyvää on, että valiokuntien on ilmoitettava aloitteiden käsittelystä puolen vuoden sisällä. Hyvää on myös siinä, että aloitteen tekijöillä on mahdollisuus tulla kuulluiksi, ja että julkisia kuulemisia voidaan harkita. Sekin ansaitsee kiitoksen, että aloitteet voidaan ottaa valiokuntakäsittelyyn tarvittaessa useamman kerran, kommentoi Eläinsuojeluliitto Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli.
Kansalaisdemokratian kannalta valitettavaa puhemiesneuvoston päätöksessä on se, että valiokunnilla on edelleen mahdollisuus jättää halutessaan jokin kansalaisaloite viemättä eduskunnan äänestykseen.
– Tämä ei saa johtaa tilanteeseen, jossa esimerkiksi hallitusohjelman vastaiset tai muuten vaan puolueille hankalat kansalaisaloitteet eivät etene eduskunnan äänestykseen, vaatii Pulli.
Ensimmäisenä kansalaisaloitteena eduskunta saa käsiteltäväkseen Turkistarhaton Suomi -aloitteen. Aloite on lähetekeskustelussa torstaina 25. huhtikuuta. Järjestöt toivovat aloitteen käsittelyn näyttävän tietä myös muiden aloitteiden käsittelylle.
– Toivomme historialliselle Turkistarhaton Suomi -aloitteelle perusteellista, kansalaisaloitteita kunnioittavaa käsittelyä. Haluamme, että eduskuntakäsittelyn jälkeen valiokunta tekee turkistarhausaloitteesta mietinnön viivyttelemättä, ja vie asian eduskunnan äänestykseen, vaatii SEY Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö.
Turkistarhauksesta on keskusteltu kansalaisaloitteen vuoksi suomalaisessa mediassa paljon.
– Turkistarhaus selvästi puhuttelee suomalaisia. Mielipiteet asiasta jakautuvat niin kansan kuin kansanedustajien keskuudessa. Kansanedustajien on otettava asiaan selkeästi kantaa. Sekä kymmenillä tuhansilla aloitteen allekirjoittajilla että koko Suomen kansalla on oikeus tietää, mitä mieltä heidän valitsemansa edustajat ovat turkistarhauksesta. Se onnistuu vain, jos aloitteesta äänestetään eduskunnassa, muistuttaa Ylisirniö.
LISÄTIEDOT
Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloite on ensimmäinen eduskuntakäsittelyyn viety kansalaisaloite. Aloite kerättiin touko-marraskuussa 2012 paperilomakkeille ennen sähköisen allekirjoittamisen mahdollisuutta, ja se keräsi noin 70 000 hyväksyttyä allekirjoitusta. Aloite tulee eduskunnan lähetekeskusteluun torstaina 25.4.2013.
Kati Pulli
Toiminnanjohtaja, Animalia
kati.pulli@animalia.fi
GSM 050 384 5072
Helinä Ylisirniö
Toiminnanjohtaja, SEY Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto
helina.ylisirnio@sey.fi
GSM 050 371 2740