Tutkimus paljastaa parmankinkun tuotannon varjopuolen
26.3.2018
TIEDOTE 26.3.2018
Kansainvälisten eläinjärjestöjen tänään julkaisema järkyttävä materiaali paljastaa julmat käytännöt useissa parmankinkun ja muiden erikoiskinkkujen tuotantotiloissa Italiassa. Tutkimuksessa kävi ilmi, että tiloilla on käytössä laittomia toimintatapoja, hygienian ja eläinlääkärihoidon puutetta sekä täydellistä välinpitämättömyyttä eläimiä kohtaan.
Harva kuluttaja on tietoinen niistä käytännöistä, millä sikoja kasvatetaan Euroopassa ja Suomessa. Suurin osa sioista ei näe koskaan päivänvaloa, vaan ne viettävät koko elämänsä sisätiloissa. Italiassa toteutettu tuore tutkimus paljastaa, millaisissa oloissa tuotetaan maailmankuulua italialaista parmankinkkua, jota myydään ympäri maailmaa.
Italialainen materiaali paljastaa:
- Rutiininomaista hännän katkaisua kaikenikäisiltä sioilta.
- Täyteen ahdettuja karsinoita, joissa on säleikkölattiat. Sikojen korvia, kärsiä ja raajoja on purtu.
- Sairaita eläimiä, jotka tarvitsevat eläinlääkärin hoitoa. Yhdessä tapauksessa riutunut ja heikko emakko raahautuu syöttöpaikalle. Videolla sama emakko makaa maassa täristen.
- Sikoja, jotka kärsivät kivuliaasta peräsuolen ulosluiskahduksesta. Tila johtaa hoitamattomana kuolemaan.
- Silmätulehduksia, hoitamattomia häntävaurioita ja vatsatyriä.
- Kuolleiden sikojen ruhoja pidetään elävien eläinten läheisyydessä pitkiä aikoja.
- Ulostetta ja virtsaa on joka puolella syöttöpaikkojen ja sikojen päällä.
- Yhdessä tapauksessa kaksi kuollutta sian sikiötä makaa lattialla.
Sikojen kasvattaminen tällaisissa oloissa ilman kunnollista virikemateriaalia ja niiden rutiininomainen häntien katkaisu on ollut laitonta EU:ssa jo yli 20 vuotta.
‘‘Nämä kuvat paljastavat siantuotannon todellisuuden ja osoittavat, että parmankinkun tuottamisessa käytetään epäinhimillisiä ja laittomia tapoja. Myös Suomessa eläintiloilta on paljastunut väärinkäytöksiä. Vaikka Suomi noudattaakin EU-lakia hännänkatkaisun kiellon osalta, meillä sallitaan edelleen muiden kivuliaiden toimenpiteiden, kuten kastraation, tekeminen ilman riittävää kivunlievitystä. EU:n sianliha-alan toimijat ja tuottajajärjestöt, myös suomalainen MTK, ovat jo vuonna 2010 sitoutuneet luopumaan sikojen kirurgisesta kastraatiosta vuoteen 2018 mennessä. Silti kastraatiota edelleen tehdään”, sanoo Animalian vs. toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.
”Sikatuotanto saa vuosittain miljoonia euroja EU:lta ja kansallisina tukina, vaikka eläinten hyvinvointia koskevaa lainsäädäntöä ei noudateta. Parmankinkku on Parman kaupungin lippulaivatuote, jolla on EU:n nimisuoja, ja UNESCO on nimittänyt kaupungin gastronomiakaupungiksi. Nyt julkaistu materiaali herättää kysymyksen, miksi edes Euroopan unionin vähimmäisvaatimuksia ei noudateta, kun tuotetaan yhtä Italian tunnetuimmista tuotteista. Materiaali osoittaa, että yritykset, kuten parmankinkkua tuottava Parma Ham Consortium, eivät ole ottaneet käyttöön eläinten hyvinvointia parantavia standardeja eivätkä vieneet niitä tuottajien käyttöön”, sanoo SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja Kati Pulli.
Animalia ja SEY ovat yhdessä eurooppalaisen kattojärjestönsä Eurogroup for Animalsin ja sen muiden jäsenten kanssa keränneet jo 500”¯000 allekirjoitusta End Pig Pain -vetoomukseen. Vetoomus vaatii Euroopan unionia ja sen jäsenmaiden maatalousministereitä ottamaan EU:n sikojen hyvinvointiin liittyvä lainsäädäntö käyttöön. Suomessa vaaditaan maatalousministeri Jari Lepältä erityisesti sikojen kastraation vaiheittaista lopettamista. Parmankinkun tuotantoon liittyvien paljastusten osalta järjestöt vaativat asiaan pikaista puuttumista.
Video- ja kuvamateriaali ja taustatiedot median käyttöön (englanniksi): https://drive.google.com/drive/folders/1X9Ozl12_n21pcyXjUBy380P59uFqZlvY?usp=sharing
Lisätiedot:
Heidi Kivekäs
vs. toiminnanjohtaja
Animalia
p. 050 384 5072
heidi.kivekas(at)animalia.fi
Kati Pulli
toiminnanjohtaja
SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto
p. 050 371 2740
kati.pulli(at)sey.fi
Tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan kannanotto EU.n yhteisöaloitteeseen sikojen kastraatiosta (5.4.2011): http://mmm.fi/documents/1410837/1982758/TEHVNK_kannaotto_kastraatio.pdf/175e438c-bf9d-4eda-9e1f-8de9331ec9e5/TEHVNK_kannaotto_kastraatio.pdf.pdf
MTV (15.12.2010): Sikojen kirurginen kastraatio loppuu seitsemässä vuodessa: https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sikojen-kirurginen-kastraatio-loppuu-seitsemassa-vuodessa/1837204