Tuulispää toimii eläinten asialla

13.11.2014

SEYn toimistolaiset vierailivat hiljattain Eläinsuojelukeskus Tuulispäässä. Useimmille meistä kerta oli ensimmäinen, ja reissua Somerolle oli odotettu. SEY palkitsi Tuulispään lokakuussa Vuoden Eläinsuojeluteko –palkinnolla – oli siis jo aikakin päästä tutustumaan toimintaan paikan päältä.

Meidät vastaanotti Tuulispään perustaja Piia Anttonen. Piia kertoi paikan historiasta ja ajatuksesta Tuulispään takana. Konkreettisen eläinsuojelun lisäksi Tuulispäässä painotetaan asenne- ja arvokasvatusta. Piia toivoo, että vierailijoille heräisi uusia ajatuksia eläinten asemasta. Tästä syystä Tuulispäässä elää erityisesti tuotantoeläiminä tuttuja lajeja.

Tilalla asuu tällä hetkellä viisikymmentäyksi erilaista eläintä sulassa sovussa. Hevoset pitävät jöötä ja tuntevat arvonsa hierarkian korkeimpana. Naudat, possut, lampaat ja vuohet tulevat mielellään rapsutettaviksi. Kanat ja sorsat vaakkuvat pitkin pihaa ja sisällä talossa asustavat kissat ja koirat. Kanit edustavat pienempiä lemmikkejä. Kaikki eläimet ovat päätyneet tilalle pitkälti lopetusuhan tai hylkäämisen takia eli kun muuta paikkaa ei enää ole ollut.

Tuulispäässä on ihana vierailla, mutta visiitti herättää myös raskaita ajatuksia. Piian kertomukset eläinten taustoista saavat pohtimaan eläimen asemaa yhteiskunnassamme. Mitä eläinsuhteestamme kertoo, että rakkaana ja kallisarvoisena pidetystä hevosesta halutaan eroon, kun se ei enää pärjää kilpailuissa? Että lehmä on hyödytön, jos se ei pysty poikimaan ja näin ollen tuottamaan meille maitoa? Tuulispäässä asustaa myös eräs erityisen onnekas kukko: Kaaleppia luultiin kanaksi, joten se ei joutunut silppuriin heti synnyttyään, niin kuin kukkopojille on tapana käydä munantuotannossa.

Piia Anttonen painottaa, ettei Tuulispää ole kotieläinpiha tai eläintarha, vaan paikalla on tärkeä ideologinen tehtävä – saada ihmiset ajattelemaan ja kenties kyseenalaistamaan eläinkäsitystään. Hän toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät eläinten arvon tuntevina yksilöinä, ei vain hyödykkeinä. Eläimet eivät ole Tuulispäässä ihmistä varten.

Tuulispää pyörii vapaaehtoisten avulla ja ottaa talkoolaisten lisäksi vastaan sekä tarvike- että rahalahjoituksia. Voit tukea toimintaa myös liittymällä Eläinsuojeluyhdistys Tuulispään jäseneksi. Tuulispää viettää marraskuun viimeisenä viikonloppuna 2-vuotisjuhliaan ja tila on yleisölle avoin.

Lisätietoja Tuulispäästä:

Tuulispään sivut
Facebook 
Liity jäseneksi!

Jaa sivu