Uuden hevosasetuksen on noudatettava eläinten hyvinvointilakia

12.6.2024

TIEDOTE 12.6.2024

Hevosharrastuksen lähtökohtana tulee olla hyvinvoiva eläin, jonka pito vastaa tutkittua tietoa hevosten perustarpeista. 

SEYn näkemyksen mukaan uusi asetusehdotus on kompromissi, jonka laatimisessa taloudelliset intressit ohittavat monilta osin lain vaatimukset eläinten hyvinvoinnista.

– Esimerkiksi mahdollisuus koskettaa lajitoveria, syödä karkearehua pitkin päivää ja saada liikkua myös vapaasti tarhassa ovat hevoselle lajityypillisiä tarpeita, joiden toteutumisesta ei voi tinkiä. Asetuksen tulee noudattaa uutta lakia eläinten hyvinvoinnista, ja se tulee saada voimaan mahdollisimman pian, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati White.

Hevosalan tulee pystyä turvaamaan hevosten hyvinvointi

Suomen Ratsastajainliitto on ilmoittanut toivovansa asetusluonnoksen käsittelyyn lisää aikaa ja keskustelua sidosryhmien kanssa. Ratsastajainliitto vetoaa tiedotteessaan alan haastavaan tilanteeseen, ja väittää asetusluonnoksessa esitettyjen muutosten toimeenpanon aiheuttavan taloudellisesti kestämättömän tilanteen useille talliyrityksille sekä painottaa sidosryhmien osallistamisen olevan osa hyvää lain valmistelua.

SEY huomauttaa, että Maa- ja metsätalousministeriö on osallistanut asetusta valmistellessaan useita sidosryhmiä. Myös Ratsastajainliitto on ollut mukana asetuksen valmistelussa.

– Ministeriö on lähettänyt hevosalalle etukäteen kyselyn, kutsunut heidät tapaamiseen keskustelemaan, järjestänyt avoimen keskustelutilaisuuden ja kuulee alaa nyt vielä lausuntokierroksella, White huomauttaa.

– Asetusta säätäessä tulee huomioida, että asetuksen tehtävänä on turvata hevosten hyvinvointi. Asetuksen tulee perustuslainkin mukaan noudattaa ylemmän lainsäädännön antamaa linjaa. Myös alan itsensä on pystyttävä seuraamaan tuoretta ja ajantasaista tutkimustietoa hevosten tarpeista. Nykyisellään hevosten tarpeet eivät toteudu riittävällä tasolla useissa talliyrityksissä, White lisää.

SEY Suomen eläinsuojelun lausunto koskien luonnosta valtioneuvoston asetukseksi hevosten hyvinvoinnista lähti tiistaina 11.6. Maa- ja metsätalousministeriölle. Lausunto on luettavissa täällä.

Haastattelut:

Kati White
toiminnanjohtaja, SEY Suomen eläinsuojelu
puh. 050 371 2740
kati.white@sey.fi

Jaa sivu
Skip to content