Backe-kissan tarinalla on surullinen loppu – lukuisat kissat kärsivät vuosittain saman kohtalon

1.9.2023

Joskus apu saapuu liian myöhään. Näin kävi lapinjärveläiselle Backeksi nimetylle kissalle.


Jäsenyhdistykseemme Loviisan Kissataloon otettiin kesällä yhteyttä Lapinjärven Pukarolta. Paikalliseen pihapiiriin oli ilmestynyt kissa, jolle asukas ei yrityksistä huolimatta ollut löytänyt omistajaa. Kissa oli ilmeisesti alueella tunnettu, pitkään siellä pyörinyt ”koko kylän kissa”.

Lopulta kissa saatiin loukkuun. Tällöin kissaa noutanut vapaaehtoinen huomasi heti, että kissan toisessa silmässä oli jotain pahasti vialla. Hän otti välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin, jolta onneksi löytyi heti aika ottaa kissa vastaan. Kissalle annettiin eläinlääkärissä nimi Backe. Tutkimustulokset olivat murskaavat.


Backe-kissa paljastui hyvin huonokuntoiseksi

Kissan vasen silmä oli puhjennut ja sen korvat olivat tulehtuneet. Korvissa oli runsaasti tummanruskeaa eritettä. Suussa jylläsi ientulehdus, ja kolme kulmahammasta oli murtunut juuresta saakka. Kissan hännästä puuttui osa, ja se oli katkennut. Myös hännänpään iho rikki ja ärtynyt.

Backe oli leikkaamaton, eikä sillä ollut sirua. Kissalla oli ollut kipuja jo ilmeisesti pitkään. Monet eläinlääkärin tekemät löydökset, kuten puhjennut silmä, olivat vanhoja vammoja.

Loviisan Kissatalo olisi mielellään halunnut tarjota kissalle rakkautta ja huolenpitoa – ja myöhemmin ihan oman, Backelle sopivan kodin. Kissan vammat olivat kuitenkin niin isoja, että eläinlääkärissä päädyttiin siihen, että sen lopettaminen oli ainoa eettinen vaihtoehto. Nyt Backe-kissan ei tarvitse enää kärsiä.

Lämmin kiitos jäsenyhdistyksellemme Loviisan kissatalolle. Suuri kiitos myös henkilölle, joka välitti ja otti yhteyttä.


Suomessa hylätään joka vuosi yli 20 000 kissaa. Hylättyjen kissojen kohtalo on usein karu, kuten Backe-kissankin tapauksessa. Osa kissoista kuolee luontoon, nälkään tai pakkasten myötä kylmyyteen. 

Lähes 10 000 kissaa päätyy joka vuosi löytöeläintaloihin, mutta vain joka viides niistä haetaan takaisin omaan kotiinsa. Löytöeläintaloihin päätyneille kissoille yritetään etsiä uutta kotia, mutta osa joudutaan lopettamaan villiintyneisyyden, sairauksien tai tilanpuutteen takia. Näin kävi ikävä kyllä Backellekin.

Kaikkein kurjimmassa asemassa ovat kissapopulaatioiden kissat. Ne elävät suurissa kissajoukoissa ilman kunnollista huolenpitoa, lisääntyvät hallitsemattomasti ja kärsivät useista erilaisista sairauksista, nälästä ja kylmästä. 

Kissakriisi on ympärivuotinen ongelma. Vapaaehtoisille eläinsuojeluneuvojillemme vuonna 2018 tehdyn kyselyn mukaan kissojen heitteillejättötapaukset ovat viime vuosina lisääntyneet selvästi. Myös kissoihin liittyviä eläinsuojeluilmoituksia tulee selvästi aikaisempaa enemmän. Erityisesti luontoon syntyviä kissoja tulee vapaaehtoistemme hoitoon enemmän kuin aikaisemmin.

Auta, ennen kuin on liian myöhäistä. 

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Iso-Allan, ainoa kissapopulaatiosta henkiin jäänyt

Hyvinkään eläinsuojeluyhdistys sai valvontaeläinlääkäriltä pyynnön lähteä loukuttamaan suuri kissapopulaatio paikkakunnalla sijaitsevan maatalon pihapiiristä. Paikan päällä vapaaehtoiset eläinsuojelijat kohtasivat kauhean näyn, kun erittäin huonokuntoisia kissoja alkoi ilmestyä eri puolelta pihapiiriä.

Lue lisää

Onnistumiset auttavat jaksamaan – Kissakriisi ja koronavuoden haasteet pitävät eläinsuojeluyhdistyksen kiireisenä

SEY Raahen aktiivit tietävät, että eläinsuojeluyhdistyksen pyörittäminen käy työstä. Pientä eläinsuojeluyhdistystä tarvitaan etenkin ennakoivan eläinsuojelutyön tekemiseen.

Lue lisää

Lemmikkieläinten määrä löytöeläintaloissa laskenut – apua tarvitsevien kissojen määrä silti kasvussa

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toteuttaman tuoreen tutkimuksen mukaan löytöeläinten eli kadonneiden ja hylättyjen lemmikkieläinten määrä kunnallisissa löytöeläintaloissa on laskenut verrattuna yhdentoista vuoden takaisin lukuihin. Myös entistä suurempi osa eläimistä päätyy takaisin alkuperäiselle omistajalleen.

Lue lisää

Lahjoita

Eläinystävällinen maailma on joka päivä askeleen lähempänä. Sinun lahjoituksesi ansiosta yhä useampi koditon…

Lue lisää
Jaa sivu
Skip to content