Eläimen omistajan kannattaa varautua mahdolliseen koronavirustartuntaan

27.3.2020

Suomessa on suuri määrä lemmikkieläimiä, joiden hyvä hoito ja huolenpito on ihmisen vastuulla myös koronakriisin aikana. Omistajalla on ensisijainen vastuu huolehtia lemmikkinsä hoidon järjestämisestä myös sairastumisen sattuessa kohdalle. SEY Suomen eläinsuojelu kehottaa ihmisiä ottamaan yhteyttä lähipiiriinsä ja sopimaan jo etukäteen, miten lemmikin hoito järjestetään mahdollisissa sairaustapauksissa.

– Koronaviruksen aiheuttama tauti voi viedä tartunnan saaneen potilaan niin huonoon kuntoon, ettei voimia eläimen hoitoon välttämättä löydy. Eläimen omistajan on tärkeää suunnitella etukäteen, miten eläimen hoito turvataan, jos omistaja sairastuu. Suosittelemme eläinten omistajia pohtimaan asiaa jo etukäteen yhdessä lähipiirinsä kanssa ja sopimaan, miten eläimen kanssa toimitaan koronan iskiessä, sanoo SEYn toiminnanjohtaja (vs.) Maria Lindqvist.

– Jos eläin varautumisesta huolimatta on vaarassa jäädä ilman hoitoa, neuvoja kannattaa kysyä lähimmästä eläinsuojeluyhdistyksestä tai SEYn eläinsuojeluneuvojalta. Myös erilaiset sosiaalisessa mediassa toimivat naapuriapuryhmät ovat hyvä keino saada ja tarjota apua. Jos tilanne on akuutti ja eläin on jäämässä hoidotta, on oltava viipymättä yhteydessä eläinsuojeluviranomaiseen. Vakavat laiminlyöntitapaukset voi ilmoittaa poliisille tai paikalliselle valvontaeläinlääkärille, opastaa Lindqvist.

Kotivara kuuluu eläimellekin

Eläimensä hoidon turvaamiseen kannattaa varustautua etukäteen ja varata eläimelle tarpeeksi ruokaa ja sen tarvitsemia lääkkeitä parin viikon ajaksi. Kotona sairastaessa on tärkeää varmistaa, että eläin saa ravintoa ja tarvittavat lääkkeet, pääsee ulkoilemaan ja että sillä on jatkuvasti raikasta vettä tarjolla. Sairastunut saattaa tarvita apuvoimia näiden toimien turvaamiseen.

Yleisesti hätätilanteisiin kannattaa varautua kirjoittamalla ulko-oveen tai eteiseen näkyvälle paikalle lista kodissa asuvista eläimistä, eläinten mahdollisista erityistarpeista sekä yhteyshenkilöistä. Tämä viesti auttaa pelastushenkilökuntaa ottamaan huomioon myös lemmikit mahdollisen pelastustilanteen yhteydessä.

Tarjoa apuasi, jos voit

Omaa apuaan eläinten hoitamiseksi kannattaa tarjota lähipiirille ja naapurustolle. Sosiaalisesta mediasta löytyy runsaasti eri alueilla toimivia ryhmiä, joiden kautta voi tarjota ja pyytää apua. Myös taloyhtiöiden ilmoitustauluilla tai kaupunginosien sosiaalisen median kanavissa voi aktivoitua tarjoamaan tai pyytämään apua. Eläimiä hoitaessa on tärkeää pitää etäisyyttä muihin ihmisiin ja muistaa tarkka hygienia.

– Avun tarjoaminen ja yleinen solidaarisuus ovat lisääntyneet koronakriisin aikana. Muiden auttaminen tarjoaa ihmisille käsienpesun ja fyysisen eristäytymisen lisäksi konkreettisen tavan hallita tätä vaikeaa tilannetta, sanoo Lindqvist.

Osa eläinsuojeluyhdistyksistä on perustanut hoitorinkejä, joihin voi tarjota tai joista voi löytää apua lemmikkinsä hoitamiseen koronakriisin keskellä. Myös eläinsuojeluyhdistykset tarvitsevat apua.

– Lähimpään eläinsuojeluyhdistykseen kannattaa olla yhteydessä ja tarjota tukea, mikäli sellaiseen on resursseja. Eläinsuojeluyhdistyksillä on edessään vaikeat ajat, kun avun tarpeessa olevien määrä kasvaa samalla kun vapaaehtoistyön ja lahjoitusten määrä todennäköisesti vähenee ja eläinten sijoittaminen uusiin koteihin vaikeutuu, sanoo Lindqvist.

– Talouden todennäköinen syvä taantuma tulee vaikuttamaan myös eläimiin pidemmällä aikavälillä. Kun ihminen voi huonosti, myös eläin voi huonosti. Ihmisten pahoinvointi ja taloudellinen ahdinko näkyy suoraan eläinten kohtelussa. Taantuma tulee näkymään myös paineena eläinsuojelussa, sanoo Lindqvist.

SEYn eläinsuojeluneuvojat antavat neuvoja eläintenpitoon liittyvissä ongelmissa. Listan neuvojista löydät täältä. Neuvoa eläinsuojeluasioissa voi kysyä myös tämänkin sivun alalaidasta löytyvästä Eläinsuojelu-chatista.

Jaa sivu
Skip to content