Eläimiä koulutetaan yhä pakotteiden ja rangaistusten avulla – Eläimiin kohdistuvaa arkista kaltoinkohtelua ei usein tunnisteta väkivallaksi

1.10.2021

Eläinten kouluttamisesta on viime kuukausina käyty julkista keskustelua. Keväällä Oikeutta eläimille – järjestö julkisti materiaalia, jonka mukaan suojelukoirien kouluttamisessa on käytetty väkivaltaa useissa koulutustapahtumissa. On todennäköistä, että koirien väkivaltainen kohtelu suojelukoulutuksessa on jatkunut pitkään. Eläinten väkivaltainen kohtelu ei SEY Suomen eläinsuojelulle saapuvien eläinsuojeluilmoitusten mukaan rajoitu ainoastaan suojelukoiraharrastuksen piiriin.

– Suojelukoirien väkivaltainen kohtelu on äärimmäinen esimerkki laittomien ja epäeettisten koulutusmenetelmien käytöstä. Eläimiä kohdellaan väkivaltaisesti ja pelotellaan koulutuksen nimissä kuitenkin myös aivan arkisissa tilanteissa. Tämä ilmenee muun muassa meille lähetetyistä eläinsuojeluilmoituksista, sanoo SEYn toiminnanjohtaja (vs.) Maria Lindqvist.

SEY Suomen eläinsuojelu ja Suomen eläintenkouluttajat ry kampanjoivat Eläinten viikolla eläinten eettisestä kouluttamisesta. Järjestöt haluavat kiinnittää huomiota myös arkisempiin henkisen ja fyysisen väkivallan muotoihin. Eläinten viikkoa vietetään ensi viikolla 4.-10.10.2021.

Eläinsuojeluilmoitukset koirien väkivaltaisesta kohtelusta lisääntyneet 

SEYlle lähetetään vuositasolla noin 8 000 eläinsuojeluilmoitusta. Tavallisesti eläimiin kohdistuvasta väkivallasta ilmoitetaan muutamia kertoja viikossa. Keväällä 2021 ilmoitusten määrä nousi selvästi.

– Kasvua on tänä vuonna ollut erityisesti niin sanottua arkista väkivaltaa koskevissa ilmoituksissa. Arkisella väkivallalla tarkoitamme eläimen paineistamista ja pelottelua, kuten raahaamista, läpsimistä tai nykimistä, jota ei aina mielletä väkivallaksi, mutta joka on yhtä kaikki epäeettistä, Lindqvist sanoo.

Lindqvist muistuttaa, että vaikka koiriin kohdistuneesta väkivallasta ilmoitetaan aikaisempaa matalammalla kynnyksellä, se ei tarkoita, että muihin eläimiin ei kohdistettaisi väkivaltaa.

– Erityisesti hevoset ovat käyttötarkoituksensa vuoksi haavoittuvaisessa asemassa. Hevosia koulutetaan yhä pakotteiden ja rangaistusten avulla, mikä ei ole eläinsuojelulain mukaista. Myös tuotantoeläinten hyvinvointia voitaisiin monessa tapauksessa parantaa opettamalla niille taitoja, jotka helpottavat käsittelyä ja hoitotoimenpiteiden suorittamista, sanoo Lindqvist.

SEY välittää kaikki eläinsuojeluilmoitukset valvontaviranomaisille tai omille eläinsuojeluneuvojilleen. Väkivaltatapauksissa puuttuminen on vaikeaa, mikäli näyttöä ei ole. Tiedonjako ja asennekasvatus ovat SEYn näkemyksen mukaan ratkaisevan tärkeitä eläimiin kohdistuvan väkivallan karsimiseksi.

Suomalaisten eläinkoulutustaidot päivittyvät hitaasti

Viime vuosina nopeasti lisääntynyt tutkimustieto eläinten käyttäytymisestä ja oppimisesta on todistanut pakotteisiin ja rangaistuksiin pohjautuvien koulutusmetodien olevan perusteettomia ja haitallisia. Eläintenkouluttaja törmää kuitenkin työssään edelleen tilanteisiin, joissa eläimeen kohdistetaan eritasoista fyysistä ja henkistä painetta tai väkivaltaa.

– Eläinten kouluttaminen paineella tai väkivallalla johtuu yleensä tiedon puutteesta ja siitä tavallisesta ajatuksesta, että ihminen olisi oikeutettu moittimaan tai kurittamaan eläintä, mikäli se ei käyttäydy ihmisen mielestä sopivalla tavalla, sanoo Suomen eläintenkouluttajat ry:n puheenjohtaja Sofia Haapanen.

Haapanen muistuttaa, että vaikka eläimeen ei kohdistettaisi fyysistä väkivaltaa, voi ilmapiiri ja ympäristö olla eläimelle silti pelottava, mikä vaarantaa eläimen hyvinvoinnin.

– Vaikka tieto nykyaikaisista, positiiviseen vahvistamiseen perustuvista koulutusmenetelmistä lisääntyy, vanhat menetelmät istuvat edelleen syvällä. Yleensä uuden oppiminen vaatii halua, harjoittelua ja lukuisia onnistuneita toistoja. Positiivisen vahvisteen käyttö ja sen soveltaminen tehokkaasti ei ole tästä poikkeus. Pakotteiden käyttöä perustellaan tyypillisesti positiivisen vahvistamisen toimimattomuudella. Yleensä kysymys on kuitenkin siitä, että positiivista vahvistamista ei vain ole opeteltu kunnolla, Haapanen sanoo.

Lisätietoja

SEY Suomen eläinsuojelu kampanjoi Eläinten viikolla eläinten eettisestä kouluttamisesta. Eläinten viikon kumppanina toimii Suomen eläintenkouluttajat ry, joka on eettisin metodein eläimiä kouluttavien ammattilaisten yhdistys. Järjestöjen tavoitteena on Eläinten viikolla kiinnittää ihmisten huomio eläinten koulutustapoihin ja vuorovaikutukseen eläinten ja ihmisten välillä laajemmin. Järjestöt esittelevät eettisen kouluttamisen periaatteita ja tarjoavat käytännön vinkkejä eläinten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin huomioon ottavaan kouluttamiseen. Erityistä huomiota halutaan kiinnittää arkiseen väkivaltaan eläimiä kohtaan.

SEY on viettänyt Eläinten viikkoa vuodesta 1959. Viikon painopiste on aina ollut lapsissa ja nuorissa. Vuodesta 2009 lähtien SEY on tuottanut jokasyksyistä oppimateriaalia ja siihen liittyviä verkkosisältöjä lapsille ja nuorille. Materiaali on noussut instituutioksi: lähes joka kolmas peruskoulun oppilas saa tänäkin vuonna maksuttoman Eläinten viikon eläinteemaisen tieto- ja tehtävävihkosen.

Koululaismateriaaleihin voi tutustua ja niitä voi tilata osoitteessa Eläinten viikko – Tilaa maksuttomat materiaalit – SEY Suomen eläinsuojelu.

Eläinten viikkoa vietetään 4.–10.10.

SEYn Eläinten viikolla käynnistyvästä Eläinten manifesti -kampanjasta voi lukea kampanjan käynnistyttyä osoitteessa sey.fi/elaintenmanifesti .

Fox Networkin suomalaisille tekemän kyselyn perusteella, jopa 40 % suomalaisista hyväksyy koiran fyysisen kurittamisen ongelmatilanteessa. Kyselyyn vastasi yli 1 000 suomalaista.

Haastattelut

Maria Lindqvist
Toiminnanjohtaja (vs.)
SEY Suomen eläinsuojelu
050 371 2740
maria.lindqvist@sey.fi

Sofia Haapanen
Puheenjohtaja
Suomen eläintenkouluttajat ry
0400 231 263
puheenjohtaja@elaintenkouluttajat.com

Elisa Seppo
Viestintävastaava
SEY Suomen eläinsuojelu
050 557 2463
elisa.seppo@sey.fi

Jaa sivu
Skip to content