Eläinsuojelupoliisi koko maahan

Teemme töitä sen puolesta, että eläinsuojelurikoksiin keskittyvä poliisitoiminta laajenee koko maahan.

Helsingin poliisi perusti eläimiin liittyviin rikoksiin erikoistuneen tutkintaryhmän vuonna 2018. Ryhmä on erikoistunut eläinsuojelurikosten esitutkintaan, sidosryhmäyhteistyöhön ja tiedottamiseen. Ryhmä on lyhyessä ajassa edesauttanut jo useiden huomattavien eläinsuojelutapausten ratkaisemista.

Poliisikoulutuksessa eläinsuojeluasioita käsitellään vain vähän, vaikka eläinsuojeluasiat kuuluvat poliisille. Monilla paikkakunnilla poliisin osaaminen eläinsuojeluasioissa onkin puutteellista. Ongelma voidaan ratkaista Helsingin mallilla, jossa tapaukset keskitetään nimetyille poliiseille. Lisäresursseja ei tarvita, vaan työ organisoidaan uudella tavalla.

Toimintamalli on kaikkien etu ja se tulisi laajentaa nopeasti koko maan kattavaksi. Parhaimmillaan toimintamalli säästää resursseja, kun eläinsuojelutapausten kroonistumista pystytään ehkäisemään ennalta.

Teemme töitä sen puolesta, että toimintamalli laajennetaan koko maahan lähivuosien aikana. Olemme keskustelleet toimintamallin eduista poliisin, päättäjien ja sisäministeriön virkamiesten kanssa. Vuoden 2019 lopussa tilasimme aiheesta valvontaeläinlääkäreille suunnatun kyselyn. Kyselyn tulokset julkaistiin keväällä 2020.

Skip to content