Skip to content

Eläinystävällinen kunta

Kunta- ja aluevaalit ovat myös eläinasiavaalit. Kunnissa ja alueilla päätetään monista eläinten ja eläinten ystävien arkeen vaikuttavista asioista. Eläinsuojeluvalvonta on suurelta osin kuntien ja alueiden vastuulla. Julkiset ruokapalvelut taas ovat merkittävä eläinkunnan tuotteiden käyttäjä.


Tavoitteemme kunta- ja aluevaaleihin

1. Puolitetaan julkisten ruokailujen lihankulutus

Eläinperäisten elintarvikkeiden kulutuksen vähentäminen ja kasvipohjaisten lisääminen on tarpeen paitsi eläinten hyvinvoinnin vuoksi, myös ympäristö- ja terveyssyistä.

Julkiset ateriat ovat muutoksen etulinjassa, kun halutaan edistää nykyistä kestävämpää ruokajärjestelmää. Julkiset hankinnat ja niihin liittyvät valinnat ovat yksinkertainen tapa vaikuttaa eläinten hyvinvointiin. Kasviperäisen ruoan osuutta lisäämällä helpotetaan myös kuntien hiilineutraaliustavoitteita.

Lue lisää

2. Huomioidaan luonnonvaraiset eläimet

Lintujen pesintää suojelee laki, ja pesintöjen onnistumisen varmistaminen on tärkeää lajien säilymisen sekä yksilöiden hyvinvoinnin kannalta. Kuntien tulee sitoutua noudattamaan suositusta siitä, että metsähakkuut tehtäisiin pesimäkauden ulkopuolella.

Pelkästään Suomessa ikkunoihin törmää vuosittain jopa 8–20 miljoonaa lintua. Ongelman ehkäisemiseksi kuntien tulee sitoutua noudattamaan lintuturvallisen rakentamisen ohjeita julkisia rakennuksia suunniteltaessa ja rakennettaessa.

Valtaosa avun tarpeessa olevista hoitoon tuoduista luonnonvaraisista on välittömästi tai välillisesti hädässä ihmisen aiheuttaman haitan takia. Lisäksi lain mukaan avun tarpeessa olevaa luonnonvaraista eläintä tulee auttaa. Kaikkien kuntien tulee nimetä taho, johon hoitoa tarvitsevat luonnonvaraiset eläimet voi kuljettaa sekä vastata kuljetuksesta ja hoidosta koituvista kustannuksista.

Lue lisää

3. Lemmikkiystävällinen kunta

Kaupunkilaisten omistamien lemmikkieläinten hyvinvoinnin huomioon ottaminen on myös ihmisten huomioon ottamista.

Esimerkiksi koirapuistojen monipuolisuus, koko ja sopiva sijainti sekä sopivat ulkoilualueet ovat monelle koiranomistajalle tekijöitä, joiden perusteella asuinpaikka valitaan.

Eläinystävällisyys on myös muun muassa kohtuuhintaisten eläinlääkäripalveluiden saatavuutta myös päivystysaikaan. Elinkustannusten raju nousu ja eläinlääkintäpalvelujen keskittyminen ovat johtaneet lisääntyvään lemmikkien hylkäämiseen. Etenkin päivystysaikana eläimet uhkaavat jäädä ilman tarvitsemaansa hoitoa korkeiden hintojen takia. Kunnat voivat ehkäistä ongelmia tarjoamalla kohtuuhintaisia eläinlääkäripalveluja myös päivystysaikaan.

Kuntien tulee järjestää ympärivuorokautinen talteenottomahdollisuus löytöeläimille, etteivät löytöeläimet jää heitteille talteenottopaikkojen aukioloaikojen ulkopuolella.

Lue lisää

4. Eläinten hyvinvoinnin valvonta

On eläinten hyvinvoinnin kannalta ensiarvoisen tärkeää, että eläinsuojeluvalvonnan resurssit kunnissa taataan niin, että kaikki tarvittavat eläinsuojelutarkastukset saadaan toteutettua kaikissa eläinryhmissä. Riittävä ja tehokas eläinten hyvinvoinnin valvonta myös lisää eläinten pitäjien välistä tasa-arvoa sekä yhteiskunnan luottamusta järjestelmään.

Työturvallisuuden ja valvontaeläinlääkäreiden jaksamisen tukemiseksi eläinten hyvinvoinnin valvonnassa tulee mahdollistaa parityöskentely, jossa valvontaeläinlääkärin apuna tarkastuksilla on toinen asiantunteva henkilö. Parityöskentely lisää viranomaisen havaintojen todistusvoimaa, parantaa tarkastuksen kohteena olevan henkilön oikeusturvaa sekä lisää valvonnan tehokkuutta.

Lue lisää