Eduskunnan oikeusasiamies otti ensimmäistä kertaa laajamittaisesti kantaa poliisin toimintaan eläinsuojelurikosten tutkinnassa: merkittäviä puutteita useilla eri osa-alueilla
15.12.2021
Maamme ylimpänä laillisuusvalvojana toimiva eduskunnan oikeusasiamies on antanut 10.12.2021 päätöksen SEYn kanteluun eläinsuojelurikosten kirjaamisessa ja tutkinnassa. Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen totesi päätöksessään, että muun muassa eläinsuojelurikosten kirjaamisessa, viranomaisyhteistyössä ja eläinsuojelurikosten esitutkinnassa on poikkeamia, joiden johdosta poliisit tarvitsevat uusia ohjeita. Osa puutteista on vastoin esitutkintalakia, joten ne on oikeusasiamiehen mukaan korjattava viipymättä. Poliisihallitus on ilmoittanut aloittavansa eläinsuojelurikoksia koskevan ohjeistuksen valmistelun.
Oikeusasiamies kiinnitti päätöksessään erityistä huomiota myös poliisien eläinsuojeluosaamisen puutteisiin. Hänen mukaansa merkittäviä epäkohtia ovat eläinsuojelurikoksia koskevan koulutuksen niukkuus sekä yhtenäisen ohjeistuksen puute. Oikeusasiamies pitää huolestuttavana sitä, jos kouluttautuminen eläinsuojeluasioissa jää tutkijoiden oman aktiivisuuden varaan. Hän toteaa, että eläinsuojelurikosten tutkintaan liittyvälle täydennyskoulutukselle näyttää olevan selkeä tarve.
Oikeusasiamies viittaa kannassaan SEYn vuonna 2019 toteuttamaan selvitykseen, jonka tavoitteena oli selvittää, mitä mieltä virkaeläinlääkärit ovat niin sanotusta eläinsuojelupoliisimallista ja poliisien osaamisesta eläinsuojeluasioissa. SEYn selvityksessä yli 70 % virkaeläinlääkäreistä piti poliisin eläinsuojeluosaamista puutteellisena.
Rikosilmoituksia jää kirjaamatta
Oikeusasiamies toteaa kantanaan, että eläinsuojelurikoksia koskevien ilmoitusten kirjaamisen osalta tilanne on tällä hetkellä epätyydyttävä.
”Se, että eläinsuojelurikoksia koskevia ilmoituksia jää kirjaamatta, tarkoittaa myös, ettei rikosvastuu voi käytännössä toteutua”, toteaa oikeusasiamies Jääskeläinen päätöksessään. Tilanne on oikeusasiamiehen mukaan epätyydyttävä ja tilanne tulisi viipymättä korjata.
Oikeusasiamies esittää Poliisihallitukselle, että se ryhtyisi viipymättä toimenpiteisiin, joilla varmistetaan, että ilmoitukset kirjataan yhdenmukaisesti kaikissa poliisilaitoksissa.
Kantelu osana SEYn suurselvitystä viranomaisomaistoiminnan tilasta
SEY pyysi keväällä 2020 oikeusasiamiestä tutkimaan poliisin toimintaa muun muassa eläinsuojelurikosten kirjaamisen ja tutkinnan osalta. SEYn jättämä kantelu perustui laajaan selvitystyöhön, jossa tarkasteltiin yhteensä 463:n poliisin vuonna 2018 kirjaaman eläinsuojelujutun tutkintaa. Lukumäärä vastaa noin 65 % koko vuonna kirjatuista jutuista.
– Pidämme oikeusasiamiehen kannanottoa erittäin merkittävänä. Kannanotossa puututaan epäkohtiin, jotka vaikeuttavat ja jopa estävät esitutkintalain tarkoituksen toteutumista eläinsuojelujuttujen tutkinnassa. Pidän selvänä, että kannanotolla tulee olemaan valtakunnallista vaikutusta eläinsuojelurikoksia koskevan rikosprosessin tehokkuuteen. Pidän myös selvänä, että tätä kautta se on omiaan tehostamaan myös eläinsuojelulain tarkoituksen toteutumista, sanoo selvityksen toteuttaja, poliisitaustainen Toni Lahtinen.
Oikeusasiamies pyysi Poliisihallitusta ilmoittamaan 31.5.2022 mennessä, mihin toimenpiteisiin se on nyt tehdyn päätöksen johdosta ryhtynyt.
SEY odottaa, että Poliisihallitus ryhtyy asiassa tosiasiallisiin toimiin, jotta vakavat epäkohdat eläinsuojelurikosten tutkinnassa saadaan asianmukaisesti korjattua.
– Eläinten oikeuksia tulee puolustaa kaikilla rintamilla. Eläinsuojelulain toimeenpano on tiedetty puutteelliseksi jo pitkään, mutta vaadittiin tämä tilaamamme merkittävä selvitys, että puutteita aletaan viimeinkin korjata. Tulemme seuraamaan korjausten toteuttamista tarkkaan, sanoo SEYn viestintäpäällikkö Maria Lindqvist.
Lisätietoa
SEYn selvitys eläinsuojelupoliisin tarpeesta – virkaeläinlääkäreiden näkökulma
Haastattelut
Maria Lindqvist, viestintäpäällikkö, SEY Suomen eläinsuojelu, 050 557 2463, maria.lindqvist@sey.fi
Toni Lahtinen, selvityksen tekijä, tonilahtinen.consulting@gmail.com
Sinua saattaa kiinnostaa myös
Selvitys eläinsuojelupoliisin tarpeesta – virkaeläinlääkäreiden näkökulma
SEY tilasi lokakuussa 2019 selvityksen, jonka keskeisenä tarkoituksena oli hankkia tietoa siitä, kuinka virkaeläinlääkärit näkevät Helsingin poliisin 2018 käyttöönottaman eläinsuojelupoliisi-mallin ja siihen liittyvien toimintatapojen tarpeen muualla Suomessa.
Lue lisääEläinsuojelupoliisin valtakunnallistaminen saa vahvan tuen virkaeläinlääkäreiltä
SEY tilasi lokakuussa 2019 selvityksen, jonka tavoitteena oli selvittää, mitä mieltä Suomessa toimivat virkaeläinlääkärit ovat eläinsuojelupoliisi-mallista.
Lue lisää