Fur Free Europe -kansalaisaloite saavutti yli 1,7 miljoonaa allekirjoitusta
6.3.2023
Turkistarhauksen ja turkisten myynnin kieltämisen vaativa eurooppalainen kansalaisaloite suljettiin kaksi kuukautta etuajassa. Aloite keräsi ennätysmäärän allekirjoituksia alle kymmenessä kuukaudessa.
Fur Free Europe on eurooppalainen kansalaisaloite turkistarhauksen kieltämiseksi ja turkisten tuonnin ja myynnin kieltämiseksi, ja se avattiin huhtikuussa 2022. Suomessa kerättiin ensimmäisen vuorokauden aikana yli 10 000 allekirjoitusta, ja Suomi oli ensimmäinen maa, joka saavutti allekirjoitusten vähimmäismäärän.
EU:n eläinsuojelulainsäädäntö uudistuu
Tammikuussa nimien määrä ylitti 1,4 miljoonaa, mitä pidetään määränä, jolla vaaditut miljoona vahvistettua nimeä varmasti saavutetaan. 1.3.2023 aloite suljettiin yli 2 kuukautta etuajassa nimimäärällä 1 701 892.
Allekirjoitusten kerääminen päätettiin lopettaa etuajassa, sillä mitä aikaisemmin aloitteen allekirjoitukset on vahvistettu, sitä merkittävämpi vaikutus on EU:ssa samaan aikaan meneillään olevaan EU-eläinsuojelulainsäädännön uudistukseen.
Loppuvuonna 2023 komissiolta odotetaan lakiesitystä, jolla varmistetaan tuotantoeläinten häkkikasvatuskielto. Tavoitteenamme on, että lakiesitykseen sisällytetään Fur Free Europe -aloitteen vaatimukset.
Suomessa allekirjoituksia kerättiin reilussa yhdeksässä kuukaudessa yhteensä 92 789. Vaadittu nimimäärä kerättiin kaikkiaan 21 maassa. Eniten allekirjoituksia kerättiin Saksassa.
”Olen suunnattoman ylpeä yhteisestä ponnistuksestamme. Kansalaisaloite lähti lentoon ensimmäisestä päivästä lähtien, ja lopputulos osoittaa, että kaikkien mukana olevien organisaatioiden edustamat eurooppalaiset lähettävät komissiolle selvän viestin: on viimein aika luoda turkistarhaton EU. Uuden eläinsuojelulainsäädännön myötä EU:lla on mahdollisuus lopettaa eläinten tarpeeton kärsimys lopullisesti”, sanoo Eurogroup for Animals -kattojärjestön toiminnanjohtaja Reineke Hameleers.
”Haluan eläinten puolesta kiittää jokaista kansalaisaloitteen allekirjoittajaa. Julkinen mielipide on Suomessa vahvasti turkistarhauksen vastainen, ja sitä se selvästi on koko EU:ssa. Kansalaisaloitekampanjamme on empatian ja oikeudenmukaisuuden voitto. Nyt odotamme ripeitä toimia EU:n komissiolta, jotta tästä eläintenpidon kauhukuvasta päästään pikaisesti eroon. ”, sanoo SEYn toiminnanjohtaja Kati White.
Mitä tapahtuu seuraavaksi?
Tuenilmaisut toimitetaan tarkastettavaksi viranomaisille siihen jäsenvaltioon, jonka kansalainen tuenilmaisun allekirjoittaja on. Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien EU-kansalaisten allekirjoitusten tarkastamisesta vastaa Digi- ja väestötietovirasto. Se tarkastaa verkossa kerätyt tuenilmaisut kokonaisuudessaan vertaamalla niiden tietoja väestötietojärjestelmään. EU-kansalaisaloitteen tuenilmaisujen tarkastus kestää noin kolme kuukautta. Prosessin päätteeksi viranomainen antaa todistuksen hyväksyttyjen tuenilmausten määrästä.
Nimien vahvistamisen jälkeen aloite etenee EU-komission käsittelyyn. Komission edustajat kuulevat aloitteen järjestäjiä, ja Euroopan parlamentissa järjestetään julkinen kuulemistilaisuus. Parlamentti voi keskustella aloitteesta täysistunnossa ja antaa siitä päätöslauselman. Puolen vuoden kuluessa siitä komissio antaa virallisen vastauksen, jossa kerrotaan, miksi aloitteen perusteella tehdään säädösehdotus tai miksi sitä ei tehdä. Jos komissio katsoo aiheelliseksi, se alkaa valmistella virallista lakiesitystä. Tällöin voidaan tarvita valmistelutoimia, kuten julkinen kuuleminen tai vaikutusten arviointi. Jos komissio päätyy tekemään säädösehdotuksen, aloite jatkaa EU:n normaaliin lainsäädäntöprosessiin. Komissiosta ehdotus siis siirtyy Euroopan parlamenttiin ja EU:n neuvostoon.
Eurooppalaiset eläinjärjestöt ovat varmoja, että aika on kypsä turkistarhauksen kieltämiselle ja turkistuotteiden myyntikiellolle koko EU:ssa. Fur Free Europe on allekirjoitusten määrällä mitattuna kaikkien aikojen menestynein eurooppalainen kansalaisaloite.
Sinua saattaa kiinnostaa myös
Kuka eduskuntavaaliehdokkaista kieltäisi turkistarhauksen, entä laajentaisi eläinsuojelupoliisin toimintaa?
Animalian ja SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton vaalikoneessa kysyttiin mielipiteitä muun muassa turkistarhaukseen, kasvisruuan…
Lue lisääEläinjärjestöt vaativat kansalaisaloitteella turkistarhauskieltoa koko EU:n alueelle
Animalia, SEY Suomen eläinsuojelu ja Oikeutta eläimille avaavat yhdessä Eurogroup for Animalsin kanssa eurooppalaisen Fur Free Europe -kansalaisaloitteen, jonka tavoitteena on kieltää turkistarhaus sekä turkisten tuonti ja myynti Euroopan unionissa.
Lue lisääEU-kansalaiset haluavat kieltää turkistarhauksen – jo 1,4 miljoonaa nimeä kansalaisaloitteessa
TIEDOTE 30.1.2023 Fur Free Europe -kansalaisaloite on kerännyt jo 1,4 miljoonaa allekirjoitusta. Euroopan…
Lue lisää