
Kadonneet ja löytyneet eläimet sekä havainnot
Tältä sivulta löydät ohjeet, kuinka toimia, jos havaitset vapaana liikkuvan lemmikin.
Toimi näin, kun kohtaat vapaana liikkuvan kissan
Ulkona vapaasti liikkuva kissa voi olla joko vapaasti ulkoileva lemmikkikissa, karannut lemmikkikissa tai hylätty ja villiintynyt kissa, jolla ei ole omistajaa.
Laki ei kiellä pitämästä kissaa vapaana, eikä ohjeista pitämään kissaa kiinni. Järjestyslaki kuitenkin velvoittaa kissanomistajaa huolehtimaan siitä, että irrallaan oleva kissa ei mene naapuritalon pihalle eikä järjestyslaissa erikseen lueteltuihin kiellettyihin paikkoihin. Lisäksi eläinten hyvinvointilaissa säädetään, että eläimen pitopaikan on oltava turvallinen.

Jos vapaana liikkuva kissa on terveen ja hyvinvoivan oloinen
Pyri selvittämään, onko kissalla omistaja. Asiaa voi tiedustella esimerkiksi naapurustosta tai paikallisesta sosiaalisen median ryhmästä.
Jos omistajaa ei löydy, etkä voi varmistua siitä, että kissa ulkoilee luvallisesti, ota yhteyttä SEYn eläinsuojeluneuvojaan.
Vapaana liikkuva kissa ei ole terveen ja hyvinvoivan oloinen
Pyri selvittämään, onko kissalla omistaja.
Ole yhteydessä SEYn eläinsuojeluneuvojaan tai jos kissa tarvitsee välitöntä hoitoa, ole yhteydessä valvontaeläinlääkäriin.
Ota kissa kiinni ja toimita se lähimpään talteenottopaikkaan (esim. löytöeläinten talteenottopaikka). Turvallisin tapa saada kissa kiinni on tarkoitukseen soveltuva pyydys. Ohjeita kissan pyydystämiseen saa lähimmästä eläinsuojeluyhdistyksestä tai löytöeläinten talteenottopaikasta.
Vapaasti liikkuvia kissoja on useita tai pihapiiriin ilmestyy koditon kissa
Ilmoita asiasta asuinpaikkakuntasi valvontaeläinlääkärille, eläinsuojeluneuvojalle tai paikalliselle eläinsuojeluyhdistykselle.
Pihapiirissä liikkuvasta kissasta ilmoittaminen voi pelastaa kissan hengen ja ehkäistä kissapopulaation syntymisen.

Toimi näin, jos löydät vapaana kulkevan lemmikin
Jos eläin liikkuu alueella, jossa se aiheuttaa vaaratilanteita (esimerkiksi ison tien varrella)
Soita hätäkeskukseen numeroon 112.
Ilmoita lemmikistä kunnan tai kaupungin löytöeläinten talteenottopaikkaan. Löydät löytöeläinten talteenottopaikan tiedot kunnan tai kaupungin sivuilta ”löytöeläimet” -hakusanalla.
Voit ilmoittaa havainnosta myös karkurit.fi-sivustolle sekä paikallisiin sosiaalisen median ryhmiin, kuten paikalliseen Facebook-ryhmään.
Jos saat vapaana olevan lemmikin kiinni
Tarkista onko eläimen pantaan tai valjaisiin kirjattu omistajan yhteystiedot.
Jos yhteystietoja ei löydy tai et tavoita puhelinnumerosta eläimen omistajaa, ole yhteydessä kunnan tai kaupungin löytöeläinten talteenottopaikkaan. Löydät löytöeläinten talteenottopaikan tiedot kunnan tai kaupungin sivuilta ”löytöeläimet” -hakusanalla.
Viranomaisilla ja löytöeläinten talteenottopaikoilla on usein mikrosirunlukija käytössään. Jos lemmikin tunnistusmerkinnän tiedot ovat ajan tasalla, viranomainen tai löytöeläinten talteenottopaikan henkilökunta voi olla suoraan yhteydessä löytyneen eläimen omistajaan.
Osa löytöeläinten talteenottopaikoista noutaa eläimen tarvittaessa, tai voit itse toimittaa eläimen talteenottopaikkaan. Poliisin mahdollisuudet kuljettaa löytöeläimiä vaihtelevat: kaikilla kunnilla ei ole jatkuvaa löytöeläinpäivystystä ja joskus talteenottopaikka voi sijaita naapurikunnankin alueella. Tällöin eläimen voi mahdollisuuksien mukaan ottaa itse hoidettavaksi, mutta tästä pitää ilmoittaa löytöeläinten talteenottopaikkaan välittömästi.
Jos saat vapaana olevan lemmikin kiinni, ja eläin on loukkaantunut
Ilmoita loukkaantuneesta eläimestä päivystävälle eläinlääkärille, joka arvioi hoidon tarpeen. Päivystävän eläinlääkärin yhteystiedot löydät kunnan tai kaupungin sivuilta hakusanalla ”päivystävä eläinlääkäri”.
Jos tilanne on akuutti ja eläin tarvitsee välitöntä hoitoa, mutta et itse pysty kuljettamaan sitä tai järjestämään kuljetusta, ota yhteys poliisiin hätänumeron 112 kautta.
Jos kohtaat ilman omistajaa kulkevan koiran, kissan tai muun lemmikin, varo säikyttämästä eläintä. Älä lähesty uhkaavalta tai aralta vaikuttavaa koiraa tai kissaa.
Toimi näin, jos havaitset kissapopulaation
Suomessa on satoja kissapopulaatioita, ja yhdessä populaatiossa voi olla kymmeniä kissoja. Kissapopulaatio saa usein alkunsa leikkaamattomista, valvomatta ulkona liikkuvista lemmikkikissoista. Kissapopulaatioita löytyy niin maaseudun pihapiireistä kuin kerrostaloasunnoistakin.
Kissapopulaation kissat elävät suurissa kissajoukoissa ilman kunnollista huolenpitoa, lisääntyvät hallitsemattomasti ja kärsivät useista erilaisista sairauksista, nälästä ja kylmästä.
Suomessa ei elä villikissoja, vaan villinä luonnossa tavatut kissat ovat aina ihmisen hylkäämiä, kodittomia kissoja. Ihminen on vastuussa ulkona elävien kissapopulaatioiden villiintymisestä.
Näistä merkeistä tunnistat kissapopulaation:
- Samassa paikassa asuu huomattava määrä kissoja. Kissapopulaatiossa elää yleensä vähintään kymmenen, joskus jopa sata kissaa.
- Kissat ovat villiintyneitä ja kulkevat vapaana.
- Kissoilla on huomattavan usein pentuja
- Kissat ovat usein laihoja ja sairaan ja/tau huonokuntoisen näköisiä
- Kissapopulaatioita elää sekä asutuilla alueilla että paikoissa, joissa niitä ei ruokita. Usein kissoilla on kuitenkin jonkinlainen tukikohta, esimerkiksi vanha navetta, jossa joku käy ruokkimassa niitä.
Jos havaitset kissapopulaation tai epäilet, että alueella on kissapopulaatio
Ilmoita asiasta paikkakuntasi valvontaeläinlääkärille, eläinsuojeluneuvojalle tai paikalliselle eläinsuojeluyhdistykselle.
Virkaeläinlääkäri loukuttaa villiintyneet kissat yhdessä eläinsuojeluyhdistyksen kanssa. Loukutetut kissat toimitetaan eläinlääkärin hoitoon, jossa ne madotetaan, rokotetaan, steriloidaan ja tunnistusmerkitään. Jos kissapopulaation kissa on parantumattomasti sairas, eläinlääkäri lopettaa sen asianmukaisesti.
Eläinsuojeluyhdistys pyrkii etsimään kissoille kodit.
Lue lisää kissapopulaatioista: sey.fi/kissakriisi/ukk