Kun eläin kärsii, on jo liian myöhäistä – valvonnan tulee ehkäistä kärsimystä ennalta

11.8.2014

Eläinsuojelulakia uudistetaan parhaillaan. SEYn yhtenä tavoitteena on, että lainsäädännössä määritellään eläinsuojelulain tehokas valvonta ja että lain rikkomiseen puututaan nopeasti ja tehokkaasti.

– Paraskin eläinsuojelulaki on vain tekstiä paperilla, jos lain toimeenpano ei onnistu. Eläinsuojelulain noudattamisen valvonta on tärkeä keino ehkäistä ennalta eläinten kärsimystä, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääketieteen lisensiaatti Kati Pulli.

Eläinsuojeluvalvonta ja lain rikkomiseen puuttuminen ovat viranomaisten tehtäviä. Työhön tulee taata riittävät resurssit sekä valtiolle että kunnille.

– Toimijamme kautta Suomen ovat huolissaan eläinsuojelulain tulkinnan epäjohdonmukaisuuksista ja seuraamusten sattumanvaraisuudesta. Tavoitteenamme on eläinsuojeluvalvonnan, eläinsuojelulain toimeenpanon sekä seuraamusten saattaminen yhdenmukaiseksi koko maassa.

SEYn tarjoaa valvontaviranomaisten avuksi eläinsuojelutyöhön kouluttamiaan vapaaehtoisia eläinsuojeluneuvojia.
– Kolmannen sektorin vapaaehtoisilla voi olla erilaisia rooleja viranomaisvalvonnan täydentäjänä. Uskomme, että myös lainsäätäjät tiedostavat tämän. Eläinsuojeluneuvojamme voivat vapauttaa viranomaisten resursseja vakavampien eläinsuojeluongelmien ratkaisemiseen ja he voivat parantaa virkaeläinlääkäreiden työturvallisuutta. Jäävittömän toisen henkilön läsnäolo parantaisi myös valvonnan kohteena olevan henkilön oikeusturvaa, jatkaa Pulli.

Valtakunnallinen eläintenpitokieltorekisteri saatiin suurelta osin SEYn työn tuloksena käyttöön vuonna 2011. Eläintenpitokieltoja tulee SEYn mielestä määrätä nykyistä herkemmin ja nopeammin.

– Viranomaisilla tulee olla mahdollisuus määrätä tilapäisiä eläintenpitokieltoja myös ilman oikeuden päätöstä eläimen edun sitä vaatiessa ja eläintenpitokieltojen valvonta tulee varmistaa nykyistä paremmin.

SEYn näkemyksen mukaan eläinsuojelulain toimeenpanoa tulisi tehostaa myös muun muassa siten, että eläinsuojelurikoksissa koko rangaistusasteikko otetaan voimakkaammin käyttöön.

Lisätietoja:

SEY on Suomen suurin ja kaikkien eläinten hyvinvointia edistävä eläinsuojelujärjestö. SEY on julkaissut yksityiskohtaiset tavoitteensa lain uudistukselle. SEY esittää eläinsuojelulakiin tavoitteita 13 eri teemalla. Yksittäisiä tavoitteita on yli 150. Kaikki SEYn tavoitteet ovat nähtävissä nettisivustolla www.eläinsuojelulaki.fi.

SEYn tavoitteet eläinsuojeluvalvontaan liittyen: http://www.elainsuojelulaki.fi/seyn-tavoitteet/elainsuojelulain-valvonta/

Kati Pulli
SEYn toiminnanjohtaja
GSM 050 371 2740
kati.pulli@sey.fi

Maria Lindvist
SEYn viestintäpäällikkö
GSM 050 557 2463
maria.lindqvist@sey.fi

Jaa sivu
Skip to content