Oikeuskansleri: eläinten hyvinvointiasetusten pitkät siirtymäajat eivät ole asianmukaisia

17.4.2025

Tiedote. Julkaistu: 17.04.2025, 10:26
SEY Suomen eläinsuojelu

SEY Suomen eläinsuojelu jätti oikeuskanslerille kantelun maa- ja metsätalousministeriön säädösvalmistelusta 26.2.2025. SEYn huolena olivat eläinten hyvinvointilain nojalla valmisteltaviin asetuksiin ehdotetut poikkeuksellisen pitkät, jopa yli kymmenen vuoden siirtymäajat. SEYn käsityksen mukaan säädösvalmistelussa toimittiin perustuslain vastaisesti.

Oikeuskanslerin näkemyksen mukaan hyvin pitkät, jopa yli kymmenen vuoden siirtymäajat, eivät ole aivan asianmukaisia. Lainsäädännön tavoitteiden toteutumiseen tulee pyrkiä joutuisasti, ja asetuksen antamatta jättämisellä tai hyvin pitkillä siirtymäajoilla voitaisiin kiertää lainsäätäjän eli eduskunnan laissa ilmaisema tahto.

Oikeuskansleri kehottaa ministeriötä kiirehtimään eläinten hyvinvointiasetusten tekemistä, koska asetusten valmistelu on edennyt niin hitaasti, ettei lainsäätäjän tahto ole toteutunut. Asetusten ripeä säätäminen on tarpeen myös valvonnan yhdenmukaisuuden vuoksi. Oikeuskansleri kehottaa ministeriötä arvioimaan, toteutuuko eläinten hyvinvointilaki tilanteessa, jossa asetuksia valmistellaan hitaasti.

Valmistelussa kolme asetusta, joissa jopa yli 10 vuoden siirtymäaikoja

Maa- ja metsätalousministeriössä on tällä hetkellä valmistelussa turkisasetus, hevosasetus ja tuotantokaniasetus. Luonnos hevosasetukseksi sisältää neljä 5 vuoden siirtymäaikaa ja yhden 10 vuoden siirtymäajan. Turkisasetuksen valmistelun yhteydessä on ollut esillä noin viiden vuoden siirtymäaikoja ja joitakin pidempiä siirtymäaikoja. Kaniasetuksen valmistelun yhteydessä on ollut esillä noin viiden vuoden siirtymäaikoja.

Ministeriö vetoaa muun muassa siihen, että kymmenen vuoden siirtymäaika on tarpeen, jotta eläimenpitäjät pystyisivät toteuttamaan tarvittavat rakenteelliset ja toiminnalliset muutokset. Ministeriön mielestä siirtymäajoilla varmistetaan, että toimijoille ei aiheudu kohtuuttomia kustannuksia ja että tarvittavat muutokset esimerkiksi pitopaikkojen rakenteisiin ja eläinten hoitokäytäntöihin on mahdollista toteuttaa ennen vaatimusten soveltamista.

Oikeuskanslerin mukaan se, että asetukseen sisältyvä sääntely edellyttäisi toimenpiteitä eläinten pitäjiltä ei kuitenkaan ole hyväksyttävä peruste asetukseen sisältyville pitkille siirtymäajoille. Kaikki sääntely aiheuttaa tavanomaisesti erinäisiä velvollisuuksia useille eri tahoille.

Oikeuskansleri toteaa, että hallituksen esitys eläinten hyvinvointilaiksi on kompromissi, jossa pyrittiin sovittamaan yhteen erilaisia eettisiä, taloudellisia ja tuotannollisia vaateita. Tämänkaltaisista asioista säätäminen on eduskunnan tehtävä, eikä valtioneuvostolla ole asetusten nojalla itsenäistä harkintavaltaa siinä, minkälainen kompromissi olisi paras.

– Olemme tietysti helpottuneita oikeuskanslerin näkemyksestä, koska sillä on suuri merkitys eläinten hyvinvoinnille. Asetuksilla ei saa heikentää lain tarkoitusta, vaikka se aiheuttaisi kuluja. Olemme toistuvasti kritisoineet pitkiä siirtymäaikoja ja niiden lain vastaisuutta. Linjaus on siis tärkeä myös oikeusvaltioperiaatteen suojelemisen kannalta, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati White.

Lisätietoja:

Kati White
Toiminnanjohtaja
SEY Suomen eläinsuojelu
050 371 2740
kati.white@sey.fi

Liite: Oikeuskanslerin päätös

Jaa sivu
Skip to content