SEY aloittaa luonnonvaraisten eläinten hoitoa ja kuntoutusta koskevan hankkeen

29.3.2022

Hankkeen tavoitteena on kartoittaa luonnonvaraisten eläinten auttajat, muodostaa auttamisverkosto ja kerätä yhteen eläinten hoito-ohjeet.

SEY on aloittanut vuoden mittaisen hankkeen, jonka tavoitteena on kartoittaa luonnonvaraisten eläinten hoitoa ja kuntoutusta koskevaa tietoa ja osaamista Suomessa, muodostaa osaajista verkosto sekä koota yhteen eläinten hoito-ohjeita. Loukkaantuneiden ja avun tarpeessa olevien luonnonvaraisten eläinten tilanne Suomessa -hankkeen tarkoituksena on selvittää, miten luonnonvaraisten eläinten hoitoa voitaisiin Suomessa parantaa ja yhtenäistää.  

Eläinsuojelulain mukaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. Laissa ei kuitenkaan määritellä, kuka on tästä avunannosta käytännössä vastaa. Uusi eläinten hyvinvointilaki ei tuo tähän merkittävää muutosta.

”Virkaeläinlääkäreille määräytyisi uudessa laissa loukkaantuneiden luonnoneläimien lopettamisvelvollisuus. Velvoitetta edes ensiavun antamiseen ei kuitenkaan olisi. Laki ei jatkossakaan antaisi vastausta siihen, kenen vastuulla luonnonvaraisten eläinten kiinniotto, kuljetus, eläinlääkinnällinen hoito, kuntoutus ja luontoon palauttaminen ovat”, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati White.

Tavoitteena auttajien verkosto ja pätevät hoito-ohjeet

SEYn tavoitteena on tunnistaa apua tarjoavat tahot ja tarjota auttajille asianmukaiset hoito-ohjeet luonnoneläimiä varten. Myös kansalaisille tarjotaan tietoa siitä, miten toimia, jos kohtaa loukkaantuneen tai hädässä olevan luonnonvaraisen eläimen.

”Tarve ja halu auttaa luonnonvaraisia eläimiä on jatkuvassa kasvussa. Kansalaiset ovat entistä kiinnostuneempia eläinten hyvinvoinnista. Toisaalta myös esimerkiksi eläinten elinympäristöjen tuhoaminen ajaa luonnoneläimiä entistä enemmän ihmisten läheisyyteen ja kohtaamisia tulee yhä enemmän”, kertoo White.

Tällä hetkellä luonnonvaraisten eläinten hoito on pitkälti vapaaehtoisten varassa. SEYn hankkeen lopputuloksena luonnoneläimiä ja niiden auttamista koskevaa tietoa on tarkoituksena olla kaikille helposti saatavilla. SEYn tavoitteena on tilanne, jossa asiantuntijavastuu luonnoneläinten hoidossa olisi selkeästi määritelty, ja osaavaa apua löytyisi nykyistä vaivattomammin.

”Tämänhetkinen tilanne loukkaantuneiden luonnoneläinten hoidon suhteen on kestämätön sekä eläinten että niiden auttajien kannalta. Tavoitteenamme on hankkeen avulla tuoda tilanteeseen selkeä ratkaisumalli”, White sanoo.

Kuva: Eija Leppälä

Lisätiedot: Sonja Blom, projektikoordinaattori, sonja.blom@sey.fi

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Luonto on luonnoneläimen koti

Mediassa törmää säännöllisesti uutisiin kesyistä luonnonvaraisista eläimistä. Joskus pihapiiristä helppoa ruokaa etsivät ketunpoikaset,…

Lue lisää

Laki velvoittaa auttamaan hädässä olevaa luonnoneläintä– auttamistoimiin ei silti pidä ryhtyä omin päin

Kesällä luonnossa liikkuvat ihmiset kohtaavat orvolta vaikuttavia luonnoneläinten poikasia ja toisinaan myös loukkaantuneita…

Lue lisää
Jaa sivu
Skip to content