Tervapääskyt tarvitsevat apua helteellä

7.7.2022

Helle ei ole tukalaa ainoastaan ihmisille ja lemmikkieläimille, vaan myös luonnonvaraiset eläimet kärsivät kuumuudesta. Erityisesti tervapääskyt tarvitsevat ihmisen apua.

Aikaisemmin tervapääskyt ovat viihtyneet metsissä, mutta ihmisen laajentaessaan elintilaansa kaupungeissa pesivät tervapääskyt ovat lisääntyneet. Monelle kaupunkiasujalle tervapääskyn ”srii srii srii” onkin kesän merkki.

Tervapääsky ei normaalisti koko elämänsä aikana laskeudu tasaiselle maalle. Se viettää suurimman osansa elämästä ilmassa, ja voi pysytellä siellä yhtäjaksoisesti vuosia. Tervapääsky syö, nukkuu ja parittelee lennossa. Nuori tervapääsky voi viettää elämänsä ensimmäiset kolme tai neljä vuotta ilmassa ennen kuin laskeutuu esimerkiksi katonrajaan tai korkeaan puuhun rakentaakseen pesän. Tervapääsky laskeutuu siis ainoastaan sellaiseen korkeaan paikkaan, josta se voi pudottautua takaisin lentoon. Maasta se ei pysty ponnistamaan, ja tämän takia tervapääsky ei vapaaehtoisesti ikinä laskeudu maahan.

Tervapääskyt pesivät rakennuksissa katonrajassa oleviin koloihin. Kesän helteillä pesät voivat kuumentua sietämättömästi. Tämän takia lentokyvyttömät poikaset voivat kuumissaan pudottautua pesästä ennen aikojaan viilentymistä tavoitellen. Tällainen poikanen ei osaa itse syödä, eikä emo osaa ruokkia maahan pudonnutta poikastaan. Aikuinenkaan tervapääsky ei vapaaehtoisesti laskeudu maahan eikä pääse sieltä ylös omin avuin, sillä tervapääskyn jalat ovat niin lyhyet, että se ei pysty ponnistamaan maasta lentoon.

Maassa kyyhöttävä tervapääsky, sekä poikanen että aikuinen, tarvitsee aina ihmisen apua. Jos havaitsee tervapääskyn maassa, tulee ottaa yhteys luonnonvaraisia eläimiä hoitavaan tahoon ja seurata ohjeita. Tervapääskyn voi väliaikaisesti nostaa esimerkiksi kenkälaatikkoon, johon on tehty hengitysreikiä, ja laittaa viileään paikkaan lepäämään. Jos harkitsee poikasen hoitamista itse, kannattaa muistaa, että poikasen hoito on vaativaa, sillä se tarvitsee ruokintaa usein. Hoitajan tulee sitoutua ruokkimaan poikasta yötä päivää, kunnes poikanen on kasvanut tarpeeksi. Luonnonvaraisiin eläimiin erikoistuneet hoitajat antavat aiheesta lisätietoa.

Tervapääskyä tai mitään muutakaan avuntarpeessa olevaa lintua ei tule juottaa suoraan suuhun, sillä tukehtumisriski on korkea.

Lisätietoa:

Luonnonvaraisten eläinten hoitajia Suomessa: https://sey.fi/elain-hadassa/luonnonelain-hadassa/

Jaa sivu
Skip to content