
Usein kysyttyä kissan ulkoilusta valvomatta
26.3.2025
SEY jätti Oulun poliisille heinäkuussa 2024 tutkintapyynnön, joka koski lemmikkikissan vapaana pitämistä ilman välitöntä valvontaa. Miksi SEY jätti asiasta tutkintapyynnön?
Kissojen vapaana pitämisen lainmukaisuudesta on esitetty hyvin ristiriitaisia tulkintoja julkisessa keskustelussa. Tästä johtuen SEY pyrki tutkintapyynnön avulla selventämään asiaan sovellettavien lakien tulkintaa.
Mitä mieltä SEY on poliisin linjauksesta, että lemmikkikissan ulkoilu ilman valvontaa oli em. tapauksessa rikos?
SEY on suositellut ulkoiluttamaan kissoja valvotusti jo ennen Oulun poliisilaitoksen tekemää päätöstä. Valvomattomaan ulkoiluun liittyy lukuisia riskejä sekä kissan että luonnonvaraisten eläinten hyvinvoinnille. On hyvä, että asiaa tarkastellaan nyt myös rikosoikeudellisesta näkökulmasta.
Pitäisikö kissan mielestänne saada ulkoilla valvomatta?
SEYn mielestä kissoja tulisi ulkoiluttaa vain valvotusti. Tämä voi tapahtua esimerkiksi ulkotarhassa tai valjaissa. Ulkoilu on monin tavoin hyväksi kissan hyvinvoinnille, kun kissa on totutettu siihen. Kissa on kuitenkin totutettava ulkoiluun rauhassa ja yksilökohtaisesti. Aikuiselle ulkoiluun tottumattomalle kissalle ulkoilu voi aiheuttaa voimakastakin pelkoa, jolloin ulkoilusta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Lähtökohtaisesti kaikki kissanpennut tulisi totuttaa valvottuun ulkoiluun.
Mitä haittaa valvomattomasta ulkoilusta on kissalle?
Vapaana ulkona liikkuminen on kissalle vaarallista. Kissa altistuu ulkona muun muassa liikenteen vaaroille ja muille petoeläimille. Kissa ei myöskään pärjää luonnossa, etenkään vuoden ympäri. Jos kissa eksyy talvella, se voi paleltua ja nääntyä nälkään.
Mitä haittaa kissan valvomattomasta ulkoilusta on luonnoneläimille?
Luonnossa vapaana liikkuva kissa saalistaa luonnonvaraisia eläimiä. Vaikka kissa saisi tarpeeksi ravintoa kotonaan, saalistaa se silti myös vapaana ulkona liikkuessaan.
Tutkimusten mukaan vapaana kulkevat kissat tappavat suuria määriä luonnoneläimiä vuosittain. Suomessa vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan kissat tappavat kuukaudessa noin miljoona eläintä. Näistä vähintään 144 000 on lintuja. Muissa maissa tehdyt tutkimukset antavat samansuuntaisia viitteitä: Esimerkiksi Kanadassa kissat tappavat arvioiden mukaan noin 100–350 miljoonaa lintua vuodessa.
SEYn mielestä luonnonvaraisille eläimille aiheutuvaa kärsimystä ei voi pitää kissan hyvinvointia vähäisempänä seikkana.
Haluaako SEY sulkea kissat sisälle asuntoihin?
Ei, sillä mielestämme turvallinen ulkoilu on tärkeä osa kissojen lajityypillistä käyttäytymistä ja virikkeistämistä.
Kissa on monelle rakas perheenjäsen, ja sille on tärkeää mahdollistaa tapoja toteuttaa sen lajityypillistä käyttäytymistä. Valvottu ulkoilu edistää kissan hyvinvointia. Valvotusti järjestetty ulkoilu esimerkiksi ulkotarhassa tai valjaissa tukee sitä, että kissa pääsee toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistään. Kun kissojen valvottua ulkoilua normalisoidaan, myös kissojen arvostus yhteiskunnassa kasvaa.
Kissanpentu kannattaa totuttaa valjaisiin ja ulkoiluun jo pentuna: kun kissa tottuu ulkoilemaan valjaissa pienestä pitäen, ulkoilu on sille mieluisaa tekemistä, eikä ulkoilusta koidu kissalle tai muille eläimille vaaratilanteita.
Miten vapaa ulkoilu liittyy kissapopulaatioihin ja kissakriisiin?
Monet kissoihin liittyvät ongelmat juontuvat kissan heikosta arvostuksesta. Kissan ajatellaan olevan helppo lemmikki, joka ei tarvitse kummoista hoitoa. Jos kissalle sattuu jotain, uuden saa halvalla. Lisäksi kissoihin liittyy paljon sitkeitä, kissoille haitallisia myyttejä. Ei esimerkiksi pidä paikkaansa, että naaraskissan pitäisi saada ainakin yhdet pennut tai että kissan olisi päästävä ulkoilemaan vapaana.
Kissa on Suomen kaltoinkohdelluimpia lemmikkieläimiä. Joka vuosi Suomessa hylätään yli 20 000 kissaa. Osa niistä kuolee luontoon, nälkään tai pakkasten myötä kylmyyteen.
Kaikkein kurjimmassa asemassa ovat kissapopulaatioiden kissat. Kissapopulaatio saa usein alkunsa leikkaamattomista, valvomatta ulkona liikkuvista lemmikkikissoista. Kissapopulaation eläimet elävät suurissa kissajoukoissa ilman kunnollista huolenpitoa, lisääntyvät hallitsemattomasti ja kärsivät useista erilaisista sairauksista, nälästä ja kylmästä. Maa- ja metsätalousministeriön, Ruokaviraston ja SEYn eläinlääkäreille suunnatussa kyselyssä (2019) kissojen hyvinvoinnin ongelmakohdista vastaajat pitivät vakavimpina kissoja koskevina eläinsuojeluongelmina vapaasti lisääntyviä kissoja, kissapopulaatioita sekä hylättyjä kissoja.
Haluaako SEY kieltää kissojen käytön jyrsijöiden torjunnassa?
SEY hyväksyy kissojen käytön jyrsijöiden torjunnassa, ja tällöin valvomaton ulkoilu voi tulla kyseeseen, mikäli pihapiiri on pyritty rajaamaan ja järjestämään turvalliseksi mahdollisimman hyvin.
Myös valvomatta ulkoilevan kissan terveydenhoidosta ja riittävästä ravinnon ja veden saamisesta on huolehdittava, kissan on oltava rokotettu, leikattu, loishäädetty ja tunnistusmerkitty, ja kissalla on oltava aina saatavilla lämmin, suojaisa paikka.
Kissaa ei kuitenkaan tule käyttää ensisijaisena tai ainoana haittaeläiminä pidettyjen eläinten torjuntakeinona. Ensisijaisena haittaeläiminä pidettyjen eläinten torjuntakeinona tulee käyttää rakennusten rakenteisiin liittyviä ratkaisuja ja sisätiloissa loukkuja, jotka ovat valikoivia, oikein sijoitettuja ja heti tappavia. Loukkujen tulee olla haittaeläiminä pidettyjen eläinten kannalta mahdollisimman vähän kärsimystä aiheuttavia. Minkäänlaisia loukkuja ei tule käyttää rakennusten ulkopuolella.