Siiliringin kiireinen vuosi
23.2.2022
Jäsenyhdistyksemme Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistyksen hätään joutuneiden siilien auttamiseen keskittyvän siiliringin vuosi 2021 oli vilkas. Muun muassa ennen aikojaan talvihorroksesta heränneet ja siimaleikkurin alle jääneet siilit työllistivät siilirinkiläisiä.
Tervehdys Ssesyn siiliringistä ja oikein hyvää alkanutta uutta vuotta kaikille!
Kun nyt maa on vielä valkoinen ja kevät odottaa tuloaan, on hyvä hetki muistella viime vuotta. Se oli ringissä todella kiireinen ja hoidokkeja kertyi huima määrä. Mukaan mahtuikin kulkijaa laidasta laitaan.
Tammikuussa löytyi kylmettynyt tyyppi hangelta ja keväällä alkoi ilmaantua pesistä heräileviä kirppuisia siilejä, joilla ei talvi selvästi ollut mennyt ihan putkeen.
Todellinen ryysis iski sitten heinäkuussa, kun pikkuisia orpolapsia tuntui löytyvän joka nurkalta. Emojen kohtalo jäi useimmiten epäselväksi, mutta jotain oli selvästi sattunut, kun aivan liian pienet poikaset vaelsivat yksin tai porukoissa etsimässä ruokaa. Pikkuisin painoi vain 50 g.
Siitä alkoi hoitajilla useita viikkoja kestänyt vierihoitojakso. Poikaset tarvitsevat maitoa alkuun tunnin välein ja sotkukin on sitten sen mukainen. Onneksi valtaosa selvisi ja osa on vielä ringissä horrostamassakin.
Kuiva kesä toi omat haasteensa, kun luonnosta ei oikein kunnollista syötävää ollut löytynyt ja kuivuneita ja nälkiintyneitä siilejä löytyi todella runsaasti. Sateiden jälkeen olivat sitten syöneet vatsantäydeltä etanoita ja matoja ja saaneet pahoja keuhkomatotartuntoja. Valitettavan monelle piikkinutulle apu tuli liian myöhään ja välillä oli usko koetuksella, kun hoidokit kuolivat käsiin.
Surullisen paljon joukkoon mahtui myös raajarikkoja ja osalla vammat olivat todella pahoja. Selvää on, että moni oli jäänyt siimaleikkurin tai robottiruohonleikkurin silpomaksi.
Viimeiset puksuttajat tulivat hoitoon marraskuulla. Yhden pesä oli vahingossa rikottu haravoinnin yhteydessä ja yksi oli luultavasti pyörinyt auton alla, kun koko peräpää oli rikki ja verillä. Onneksi pääsivät hoitoon ja nyt niilläkin on kaikki hyvin. Onnistumisilla ja selviytymistarinoilla jaksaa taas eteenpäin.
Yli viisikymmentä siiliä vapautettiin onnistuneesti takaisin luontoon ja rinkiin jäi horrostamaan yli 70 piikkinuttua. Määrä on kaikkien aikojen ennätys. Osa on vedellyt sikeitä jo kuukausia, mutta joukkoon mahtuu myös muutama levoton sielu, joille uni ei maistu eikä pesäntekotaidotkaan päätä huimaa. Yleensä siilin pesä on taidonnäyte vertaansa vailla, mutta kaikilta sekään ei onnistu.
Nyt odotetaan jo innolla kevättä ja varaudutaan ruokavarastoja täydentämällä. Nälkä on kova, kun herätään kuukausia kestäneeltä paastolta.
Me rinkiläiset haluamme kiittää omasta ja siilien puolesta teitä jokaista, jotka ilmoititte apua tarvitsevista hoidokeista ja toimititte niitä hoitoon. Teidän apu on jatkossakin todella tärkeää!
Aina saa myös soittaa ja kysyä, jos jokin siiliasia askarruttaa mieltä.
Jos joku haluaa auttaa muilla tavoin, esim. lahjoittamalla ruokaa tai tarvikkeita, niitäkin otamme ilolla vastaan. Kalaton ja viljaton kissanruoka on parasta ruokaa siileille. Tarvikkeista suurin pula on jatkuvasti rutirexistä, jota käytämme pesämateriaalina.
Piikikkäin terveisin
Siiliringin väki!
SEYn vapaaehtoiset eläinsuojelijat auttoivat vuonna 2020 yhteensä lähes 2 500 luonnoneläintä. Ilman vapaaehtoisten eläinsuojelijoiden panosta moni hädässä oleva luonnoneläin jäisi vaille tarvitsemaansa apua. Kiitos Seinäjoen siilirinkiläisille ja kaikille luonnoneläinten parissa työskenteleville vapaaehtoisillemme.
Tutustu SSESYn toimintaan
Sinua saattaa kiinnostaa myös
SEYn vuositilastot julki: SEY neuvoi kansalaisia eläinsuojeluongelmissa yli 40 000 kertaa vuonna 2020 –Ilmoitukset eläinten väkivaltaisesta kohtelusta lisääntyneet selvästi
SEY Suomen eläinsuojelun vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat ja jäsenyhdistykset auttoivat koronavuonna 2020 tuhansia eläimiä ja…
Lue lisääLuonnonvaraisten eläinten auttaminen
Kun luonnonvarainen eläin kärsii ihmisen toiminnan takia, ihmisellä on velvollisuus auttaa. Me toimimme…
Lue lisääLuonnoneläin hädässä
Loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten auttaminen on kansalaisvelvollisuus. Tältä sivulta löydät toimintaohjeita hädässä olevan luonnoneläimen…
Lue lisää