Joka kuudes suomalaisista eurovaaliehdokkaista edistäisi eläinten hyvinvointia

15.5.2019

TIEDOTE 15.5.2019

Animalia, SEY ja Luonto-Liiton susiryhmä ovat mukana EU:n laajuisessa kampanjassa, jossa vaaleissa ehdolla olevia henkilöitä haastetaan tekemään lupauksia eläinten puolesta, mikäli he tulevat valituiksi parlamenttiin. Kampanja on osa eurooppalaisen eläinsuojelun kattojärjestö Eurogroup for Animalsin tekemää EU:n laajuista vaalityötä.

Suomalaisista eurovaaliehdokkaista jo 43 on allekirjoittanut eläinten hyvinvointisitoumuksen. Allekirjoituksellaan ehdokkaat ovat lupautuneet edistämään eläinten hyvinvointia Euroopassa, mikäli heidät valitaan Euroopan parlamenttiin. Suomalaiset ovat Euroopan innokkaimpien allekirjoittajien joukossa, kun kaiken kaikkiaan sitoutuneita koko Euroopassa on noin 700.

Eläinten hyvinvoinnin edistämiseen sitoutuneita löytyy yhtä lukuun ottamatta kaikista eduskuntapuolueista sekä neljästä pienpuolueesta. Sitoutuneiden joukossa on myös kuusi istuvaa parlamentin jäsentä.

– Eläinsuojelukysymykset kiinnostavat EU-kansalaisia vuosi vuodelta enemmän. Äskettäin julkistettiin selvitys siitä, mitkä ovat kansalaisten mielestä tärkeimpiä EU:n tehtäviä tulevaisuudessa. Useampi kuin yksi seitsemästä vastaajasta mainitsi avoimessa kysymyksessä, että eläinten hyvinvoinnin parantaminen on asia, joka saisi heidät tuntemaan itsensä ylpeiksi EU-kansalaisuudestaan. Eläinten hyvinvointi nousi tällä tuloksella jopa esimerkiksi korruption vastaista työtä ja digitalisaatiota tärkeämmäksi asiaksi kansalaisten mielissä, sanoo SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Europarlamenttivaalit ovat erityisen merkittävät eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta. Euroopan parlamentissa tehdyt päätökset vaikuttavat eläinten hyvinvointiin myös Suomessa. Ehdokkaat, jotka ovat allekirjoittaneet sitoumuksen, ovat saaneet valita 22 kohdasta ne, joita he lupaavat edistää. Listalle pääsee, jos kannattaa vähintään viittä kohtaa.

– Miljoonat eurooppalaiset haluavat edistää eläinten oikeuksia ja hyvinvointia. On tärkeää, että nämä ihmiset äänestävät ehdokasta, joka ajattelee samoin. Sitoumuksen allekirjoittaneet ehdokkaat ovat luvanneet muun muassa edistää tuotantoeläinten häkkikasvatuksesta, elävien eläinten teuraskuljetuksista ja eläinkokeista luopumista sekä tukea broilereiden ja kalojen hyvinvoinnin parantamista, kertoo Animalian eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotila.

Eläinten hyvinvointisitoumuksen allekirjoittaneet ovat lupautuneet työskentelemään eläinten mahdollisimman korkean hyvinvoinnin hyväksi. Sitoumukseen sisältyy laajasti tavoitteita kaikilta eläinten hyvinvoinnin aloilta, esimerkiksi elävien teuraseläinten kuljetusten minimointi, eläinten häkkikasvatuksesta luopuminen, kaikkien eläinten tainnuttaminen ennen teurastamista, villieläinten sirkuskäytön kieltäminen, turkistarhauksen lakkauttaminen ja koirien ja kissojen pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti. Lisäksi eläinten hyvinvoinnille halutaan omistaa komissaarin virka.

– Tällä hetkellä maapalloa koettelee kuudes sukupuuttoaalto. Lajikatoa voi ehkäistä metsästystä rajoittamalla ja säilyttämällä lajeille elintärkeitä ympäristöjä. Rinnakkainelo suurpetojen kuten suden ja muiden villieläinten kanssa pitää tehdä mahdolliseksi koko Euroopassa. Kaikilla lajeilla on oma tärkeä paikka ekosysteemissä, sanoo Luonto-Liiton susiryhmän kansainvälinen kampanjavastaava Francisco Sánchez Molina.

Allekirjoittajat jakautuvat puolueittain seuraavasti: vasemmistoliitto (11 kpl), vihreät (10 kpl), eläinoikeuspuolue (7 kpl), SDP (4 kpl), kokoomus (3 kpl), perussuomalaiset (2 kpl), piraattipuolue (2 kpl), keskusta (1 kpl), kristillisdemokraatit (1 kpl), liberaalipuolue (1 kpl), seitsemän tähden liike (1 kpl).

Eurovaalien ennakkoäänestys alkaa Suomessa tänään. Vaaleissa on 269 suomalaista ehdokasta, joista Euroopan parlamenttiin valitaan 13.

Lisätietoa:

– Kampanjan verkkosivulla www.voteforanimals2019.eu ehdokkaat voivat allekirjoittaa 21 lupauksen sitoumuksen. Vote for animals -sitoumusta kannattavat ehdokkaat: https://www.voteforanimals2019.eu/fi/lupausta-kannattavat-ehdokkaat/

– Eurogroup for Animals on 61 eläinjärjestön kattojärjestö. Jäsenjärjestöjä on 25 EU-maassa, Yhdysvalloissa, Sveitsissä, Itävallassa, Serbiassa ja Norjassa. SEY, Animalia ja Luonto-Liiton susiryhmä ovat Eurogroup for Animalsin jäseniä.

Online consultation on the Future of Europe Second interim report: https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/online-consultation-report-april-2019_en.pdf

Kati Pulli
toiminnanjohtaja, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto
050 371 2740
kati.pulli[at]sey.fi


Laura Uotila
eläinsuojeluasiantuntija, Animalia
050 543 9601 
laura.uotila[at]animalia.fi


Francisco Sánchez Molina
kansainvälinen kampanjavastaava, Luonto-Liiton susiryhmä
044 516 6227
francisco.sanchez[at]luontoliitto.fi

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Eläinsuojelulain uudistus kaatui – SEYn ja Animalian päätavoitteina uudelle vaalikaudelle eläinten häkkikasvatuksen ja turkistarhauksen lopettaminen

Hallituksen viimeviikkoisen eron seurauksena eläinsuojelulain uudistusta ei viedä läpi tämänkään vaalikauden aikana. Sipilän…

Lue lisää

Euroopan eläinasiajärjestöt puuttuvat porsaiden kaltoinkohteluun

TIEDOTE 4.5.2017 Euroopan eläinasiajärjestöt puuttuvat porsaiden kaltoinkohteluun Kansainvälinen End Pig Pain -kampanja vaatii porsaiden kärsimykseen puuttumista…

Lue lisää

SEY ja Animalia: Osa eduskuntapuolueista valmis merkittäviin parannuksiin eläinten hyvinvoinnissa, turkistarhaus jakaa mielipiteet

Tiedote. Julkaisuvapaa: 14.02.2019, 11:30 SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ja Animalia selvittivät eduskuntapuolueiden kannat…

Lue lisää
Jaa sivu
Skip to content