Tietoa kissakriisistä

Suomessa on meneillään kissakriisi. Arviomme mukaan maassamme hylätään vähintään 20 000 kissaa vuodessa. Ongelman taustalla on eläimen heikko arvo, leikkaamattomuus ja niiden seurauksena syntyvät villiintyneet kissalaumat, joiden määrä monilla alueilla lisääntyy jatkuvasti.


Kissakriisissä ei ole kyse kesäkissailmiöstä, vaan ympärivuotisesta ongelmasta. Vapaaehtoisille eläinsuojeluneuvojillemme vuonna 2018 tehdyn kyselyn mukaan kissojen heitteillejättötapaukset ovat viime vuosina lisääntyneet selvästi. Kissoihin liittyviä eläinsuojeluilmoituksia tulee selvästi aikaisempaa enemmän. Erityisesti luontoon syntyviä kissoja tulee vapaaehtoistemme hoitoon enemmän kuin aikaisemmin.

Hylättyjen kissojen kohtalo on karu. Osa niistä kuolee luontoon, nälkään tai kylmyyteen syys- ja talvipakkasten myötä. Lähes 10 000 kissaa päätyy löytöeläintaloihin, mutta vain joka viides löytökissa haetaan takaisin omaan kotiinsa. Löytöeläintaloihin päätyneille kissoille yritetään etsiä uutta kotia, mutta osa joudutaan lopettamaan villiintyneisyyden, sairauksien tai tilanpuutteen takia.

Kyseessä on koko Suomen kattava ongelma, jonka ytimessä on kissan vähäinen arvostus. Kissoja saa helposti ja ilmaiseksi. Jos ulkona kulkeva kissa häviää omille teilleen, sen tilalle on helppoa ottaa uusi eläin. Erityisen paha tilanne on niillä seuduilla, joilla kissat liikkuvat leikkaamattomina vapaalla jalalla.

Suomessa on meneillään kissakriisi. Arviomme mukaan maassamme hylätään vähintään 20 000 kissaa vuodessa. Kuvassa ruskeavalkoisia villiintyneitä kissoja syömässä niille annettua ruokaa. Yksi katsoo suoraan kameraan.
Eläinsuojeluneuvojiamme ja jäsenyhdistyksiämme työllistävät erityisesti villiintyneet kissalaumat eli kissapopulaatiot, jotka syntyvät leikkaamattomista, ulkona liikkuvista kissoista. Kuva: Riikka Ala-Hulkko

Kissapopulaatiot kasvussa

Eläinsuojeluneuvojiamme ja jäsenyhdistyksiämme työllistävät erityisesti villiintyneet kissalaumat eli kissapopulaatiot, jotka syntyvät leikkaamattomista, ulkona liikkuvista kissoista. Kissapopulaatioiden määrä on keräämiemme tietojen mukaan selvässä kasvussa. Yhdessä populaatiossa saattaa olla kymmeniä sisäsiittoisia, nälkiintyneitä ja sairauksien vaivaamia kissoja.

Kissaongelman kuriin saamiseksi kissan leikkaamisesta tulee tehdä käytäntö, niin maalla kuin kaupungissa. Leikatuista kissoista ei pääse syntymään kissapopulaatioita, sillä leikattuna kissat eivät pysty lisääntymään luonnossa valtoimenaan. Muutamalla paikkakunnalla onkin päästy hyviin tuloksiin, kun jäsenyhdistyksemme ovat järjestelmällisesti leikkauttaneet ja tunnistusmerkinneet kissoja.


SEY on tehnyt pitkään töitä kissatilanteen parantamiseksi. Toimintaohjelmamme kissakriisin ratkaisemiseksi ja kissan arvon nostamiseksi:

  1. Kaikki kissat tunnistusmerkitään ja omistajatiedot rekisteröidään.
  2. Lemmikkieläinten rajoittamaton lisäännyttäminen säädetään lainvastaiseksi. 
  3. Kaikki vapaana ulkoilevat kissat leikkautetaan. Asiasta tehdään kirjaus lainsäädäntöön.
  4. Muut kuin siitokseen suunnitellusti käytettävät kissat leikkautetaan. Esimerkiksi löytöeläintaloista kissat luovutetaan leikattuina.
  5. Kunnat ottavat aktiivisen roolin kissapopulaatioiden ehkäisyssä ja hoidossa. Eläinsuojeluviranomaiset auttavat populaatiokissojen loukuttamisessa, leikkauttamisessa ja tunnistusmerkitsemisessä. Kunta korvaa eläinsuojeluyhdistyksille tai muille vapaaehtoisille toimijoille populaatioiden hoitamisesta aiheutuvia kuluja. Kuntien kanssa sopimuksella toimivat löytöeläintalot ottavat vastaan populaatiotaustaisia kissoja.
  6. Jokaisella kissalla on myös rahallinen arvo. Kaikista kissoista peritään luovutusmaksu.
  7. Kissoihin kohdistuviin kielteisiin asenteisiin sekä harhaluuloihin puututaan viestinnällä.
  8. Eläinten arvostusta opetetaan jo kouluikäisille. Eläinten hyvinvointiopetukseen panostetaan.
  9. Kissan hankinta perustuu tarkkaan harkintaan.

Jokainen kissa on arvokas olento ja ansaitsee kodin, jossa siitä pidetään huolta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Lemmikkieläinten määrä löytöeläintaloissa laskenut – apua tarvitsevien kissojen määrä silti kasvussa

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toteuttaman tuoreen tutkimuksen mukaan löytöeläinten eli kadonneiden ja hylättyjen lemmikkieläinten määrä kunnallisissa löytöeläintaloissa on laskenut verrattuna yhdentoista vuoden takaisin lukuihin. Myös entistä suurempi osa eläimistä päätyy takaisin alkuperäiselle omistajalleen.

Lue lisää

SEY: Suomessa on kissakriisi – avun tarpeessa vuosittain vähintään 20 000 kissaa

SEYn arvion mukaan maassamme hylätään vähintään 20 000 kissaa vuodessa. 

Lue lisää

Löytöeläimet

Löytöeläimet ja erityisesti kodittomat kissat, ovat Suomessa iso eläinsuojeluongelma. Suomessa jää vuosittain kodittomaksi…

Lue lisää
Jaa sivu
Skip to content