80 % suomalaisista haluaa tuotanto- ja turkiseläimet pois ahtaista häkeistä ja parsista

30.9.2019

TIEDOTE 30.9.2019

Ylivoimainen enemmistö suomalaisista on sitä mieltä, että tuotanto- ja turkiseläinten tulisi päästä liikkumaan päivittäin usean neliömetrin alueella. Suomalaisista 53 % on erittäin ja 27 % melko samaa väittämän kanssa. Tiedot käyvät ilmi Taloustutkimuksen syyskuussa 2019 tekemästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1 003 henkilöä eri puolilta Suomea.

– Suomalaisten mielestä eläimillä pitää olla itsestään selvästi oikeus liikkumiseen. Neljä viidestä suomalaisesta haluaisi päästää tuotanto- ja turkiseläimet pois ahtaista häkeistä ja parsista ja tarjota niille mahdollisuuden liikkua nykyistä huomattavasti enemmän. Tämä on vahva viesti uutta eläinsuojelulakia valmisteleville päättäjille, sanoo SEY Suomen eläinsuojelun toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Naisista 92 % on erittäin tai melko samaa mieltä väittämän kanssa ja miehistäkin 69 %. Naisista melko tai täysin eri mieltä väittämän kanssa on vain 2 % vastaajista ja miehistä 12 %.

Nuorimmissa ikäluokissa on keskimääräistä enemmän niitä suomalaisia, jotka haluavat antaa tuotanto- ja turkiseläimille oikeuden liikkua. 15–24 -vuotiasta liikkumisoikeutta kannattaa 83 % ja 25–34 -vuotiaista 85 % suomalaisista. 35–49 -vuotiaat kannattavat eläinten liikkumisoikeutta ikäluokista vähiten, mutta kuitenkin heistäkin valtaosa, 77 % on liikkumisoikeuden kannalla.

 – Miljoonia tuotanto- ja turkiseläimiä vuosittain pidetään ahtaissa häkeissä tai muissa liikkumisen estävissä rakenteissa. Suurta osaa munijakanoista ja kaikkia turkiseläimiä pidetään koko niiden elämän ajan ahtaassa, verkkopohjaisessa häkissä. Emakkosikoja pidetään noin puolet elämästään kääntymisen ja liikkumisen estävässä häkissä. Lähes puolta Suomen lypsylehmistä pidetään jopa 10 kuukautta vuodesta kytkettyinä parteen, jossa ne voivat valita seisomisen tai makaamisen välillä. Tämä on suomalaisten mielestä väärin, ja asiaan on saatava parannus, sanoo Pulli.

SEYn tämän vuoden Eläinten viikon teemana on Yksikään eläin ei ole häkkieläin. SEY avaa 30.9. vetoomuksen tuotantoeläinten häkkikasvatuksen kieltämiseksi.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Kati Pulli, SEY Suomen eläinsuojelu, 050 371 2740, kati.pulli@sey.fi

– Taloustutkimus Oy toteutti tutkimuksen tuotanto- ja turkiseläinten kohtelusta SEY Suomen eläinsuojelun toimeksiannosta 9.-12.9.2019. Tutkimuksessa kysyttiin: ”Suomessa pidetään miljoonia tuotanto- ja turkiseläimiä pienessä häkissä tai tilassa, jossa liikkuminen ei ole mahdollista. Kuinka samaa tai eri mieltä olette seuraavan väittämän kanssa?
Tuotanto- ja turkiseläinten pitäisi päästä liikkumaan päivittäin usean neliömetrin alueella.

5) Erittäin samaa mieltä
4) Melko samaa mieltä
3) Ei samaa eikä eri mieltä
2) Melko eri mieltä
1) Täysin eri mieltä
Ei osaa sanoa.”

Kyselyn kohderyhmänä olivat 19–79 -vuotiaat suomalaiset. Kyselyyn vastasi 1 003 henkilöä. Tiedot kerättiin puhelinhaastatteluilla osana viikoittaista Telebus-kuluttajatutkimusta. Tutkimuksen virhemarginaali on enimmillään +/-3,2 %-yksikköä. 

– Suomessa vietetään Eläinten viikkoa 4.–10.10. Eläinten viikko on SEY Suomen eläinsuojelun vuonna 1959 aloittama eläinten hyvinvoinnin teemaviikko. Tänä vuonna viikon teemana on Yksikään eläin ei ole häkkieläin. Teemaviikon avaa maailman Eläinten päivä, jota juhlitaan vuosittain 4. lokakuuta. Kampanjan verkkosivut osoitteessa Eläintenviikko.fi

SEY Suomen eläinsuojelu on Suomen suurin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEY on toiminut suomalaisen eläinsuojelun eturintamassa jo yli sadan vuoden ajan.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Eläinsuojelulain uudistus kaatui – SEYn ja Animalian päätavoitteina uudelle vaalikaudelle eläinten häkkikasvatuksen ja turkistarhauksen lopettaminen

Hallituksen viimeviikkoisen eron seurauksena eläinsuojelulain uudistusta ei viedä läpi tämänkään vaalikauden aikana. Sipilän…

Lue lisää

Euroopanlaajuinen kansalaisaloite tuotantoeläinten häkkikasvatuksen lopettamiseksi saavutti 1,5 miljoonaa allekirjoitusta

End the Cage Age -kansalaisaloite tuotantoeläinten häkkikasvatuksen lopettamiseksi on kerännyt vaaditut vähintään miljoona allekirjoitusta.

Lue lisää

Kuka eduskuntavaaliehdokkaista kieltäisi turkistarhauksen, entä laajentaisi eläinsuojelupoliisin toimintaa?

Animalian ja SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton vaalikoneessa kysyttiin mielipiteitä muun muassa turkistarhaukseen, kasvisruuan…

Lue lisää
Jaa sivu
Skip to content