Lain rakenne ja lähtökohdat

Lainsäädännön lähtökohtana tulee olla eläin itseisarvoisena, tietoisena ja tuntevana olentona. Eläintä ei tule lainsäädännössä rinnastaa esineeseen.


Tavoitteenamme on, että lainsäädännön lähtökohtana on eläimen hyvinvoinnin edistäminen ja että eläin käsitetään laissa itseisarvoisena olentona. Lisäksi edistämme lainsäädäntöä, joka on rakenteellisesti mahdollisimman helposti käsiteltävä ja jonka sisällöstä päätetään laajalla kokoonpanolla.


Ehdotamme seuraavia lisäyksiä eläinsuojelulakiin:

Lainsäädännön lähtökohtana tulee olla eläin itseisarvoisena, tietoisena ja tuntevana olentona. Eläintä ei tule lainsäädännössä rinnastaa esineeseen.

Itseisarvo tulee määritellä seuraavasti:

  • ELÄIMILLÄ ON ITSEISARVO, joka on riippumaton sen arvosta ihmisille. Itseisarvolla tarkoitetaan sitä, että eläimet ovat tuntevia ja kokevia olentoja, joiden elämää tulee kunnioittaa. Tämän vuoksi ihmisten tulee huolella tarkastella miten ja missä tarkoituksissa eläimiä voidaan käyttää ihmisten hyödyksi sekä missä tarkoituksissa eläimen elämä voidaan päättää. Eläimen itseisarvon toteutuminen edellyttää muutoksia ihmisten suhtautumisessa eläimiin. Käytännössä muutoksia tulee tehdä eläimille haittaa aiheuttavan toiminnan määrän, mukaan lukien haitallisen toiminnan kohteena olevan eläinmäärän, vähentämiseksi sekä toimintatapojen parantamiseksi.
  • LAINSÄÄDÄNNÖN TULEE PYRKIÄ edistämään eläinten hyvinvointia.
  • ELÄINTEN PITOON TULEE säätää noudatettavaksi varovaisuusperiaate. Näin esimerkiksi toiminta, joka potentiaalisesti aiheuttaa eläimelle kärsimystä, tulee tällöin lukea kärsimystä aiheuttavaksi, vaikka sitä ei ole tieteellisesti ehditty täysin varmaksi todistaa.
  • LAIN TULEE OLLA rakenteeltaan kaksiportainen, jolloin kaikki laajat asiakokonaisuudet säädetään eläinsuojelulailla ja yksityiskohtaisemmat, kuten eläinlajikohtaiset pitovaatimukset sekä pidettäväksi sallittavien lajien positiivilista, säädetään valtioneuvoston asetuksilla.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

SEY luovutti 40 000 allekirjoitusta MMM:lle

EY luovutti maa- ja metsätalousministeriölle 14.2.22 kaksi vetoomusta, eli yhteensä yli 40 000 allekirjoitusta, kansalaisilta, jotka vaativat yhdessä SEYn kanssa parempaa kohtelua eläimille.

Lue lisää

Luonnos hyvinvointilaista julkaistiin – laissa edelleen vakavia puutteita tuotanto- ja turkiseläinten kohdalla, lemmikkieläimiä koskevat parannukset sen sijaan kiitettäviä

Hallitus julkisti tänään luonnoksen laiksi eläinten hyvinvoinnista. Luonnos lähetettiin lausuntokierrokselle, ja esityksen on tarkoitus tulla eduskunnan käsittelyyn keväällä. SEY Suomen eläinsuojelu on tyytyväinen moniin ehdotettuihin parannuksiin, mutta lakiin tulee SEYn näkemyksen mukaan tehdä edelleen merkittäviä muutoksia ennen sen hyväksymistä.

Lue lisää

Eläinten hyvinvointilain luonnos lausuntakierroksella

Hallitus julkaisi marraskuussa luonnoksen uudesta eläinten hyvinvointilaista. SEY näkemyksen mukaan lakiehdotuksen lähtökohdat ovat modernit ja kiitettävät, mutta lakiehdotuksesta puuttuu useita tärkeitä konkreettisia uudistuksia etenkin tuotantoeläinten kohdalla.

Lue lisää

SEY: Uuteen eläinsuojelulakiin saatava maininta eläimen itseisarvosta

TIEDOTE 1.6.2017 SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto vaatii uuteen eläinsuojelulakiin kirjausta eläimen itseisarvosta. Eläimen…

Lue lisää

Tiedote: SEY julkaisi tavoitteensa eläinsuojelulain uudistukselle – lakiin kirjattava eläimen itseisarvo ja varovaisuusperiaate

  Eläinsuojelulain kokonaisuudistus on käynnissä. SEY Suomen suurimpana ja kaikkien eläinten hyvinvointia edistävänä…

Lue lisää
Jaa sivu
Skip to content