Pahoinpitelyt ja koirien hyökkäykset

Jos tiedät ihmisen pahoinpidelleen koiraa tai muuta eläintä, tai jos koira on purrut ihmistä tai käynyt toisen eläimen kimppuun, ilmoita asiasta suoraan poliisille. Jos tiedossasi kuitenkin on, että eläimen muissakin olosuhteissa on puutteita (koiraa ei esimerkiksi ulkoiluteta tai ruokita), jätä asiasta myös sähköinen eläinsuojeluilmoitus.


Toimi näin, jos koira hyökkää

Koirahyökkäyksiä tapahtuu rodusta ja koiran koosta riippumatta. Aggressiiviseen koiraan on suhtauduttava vakavasti. Jopa yksi purema ihoon tai lihakseen voi aiheuttaa pahan tulehduksen ja pahimmillaan pitkän hoitojakson kuntoutuksineen. Toisiin koiriin tai muihin lemmikkeihin kohdistuva purema saattaa johtaa kuolemaan. Joskus hyökkäyksen uhriksi joutunut eläin on lopetettava pahojen vammojen vuoksi.

Jos koira puree ihmistä, vammantuottamuksen raja kulkee siinä, menevätkö koiran hampaat ihosta läpi. Jos koiran puremaksi joutunut henkilö vaatii rangaistusta, poliisi tutkii asian.


Jos koira on käynyt ihmisen tai toisen eläimen kimppuun, ilmoita asiasta välittömästi suoraan poliisille.

  • Jos tilanne on akuutti eikä hyökänneen eläimen omistaja tai haltija pysäytä hyökkäystä, tai jos asiaa ei voida selvittää rauhallisesti, soita hätänumeroon 112
  • Jos tilanne on ohi ja hyökännyt koira tai koiran omistaja on poistunut paikalta, tee rikosilmoitus osoitteessa poliisi.fi
  • Jos koira hyökkää toistuvasti, poliisi voi tehdä päätöksen koiran lopettamisesta.

Jos epäilet, että eläimen muissakin olosuhteissa on puutteita (koiraa ei esimerkiksi ulkoiluteta tai ruokita), tee myös eläinsuojeluilmoitus.


Jos hyökännyt koira on oma koirasi, toimi näin:

  • Tarjoa apuasi: jätä yhteystietosi hyökkäyksen uhrille ja maksa tapahtuneesta aiheutuvat kustannukset.
  • Koiran aiheuttamista vahingoista vastaa yleensä se, jonka hallussa ja valvonnassa koira vahinkohetkellä on ollut. Omistajan lisäksi koiran aiheuttamista vahingoista voi siten joutua vastuuseen esimerkiksi koiran ulkoiluttaja tai muu hoitaja.
  • Jos tilanne on akuutti eikä sen selvittäminen rauhanomaisesti onnistu toisen osapuolen kiihtymyksestä tai vastaavasta syystä johtuen, soita hätänumeroon 112.

Jos törmäät rappukäytävässä tai naapurustossa vihaiseen koiraan, toimi näin:

  • Jos olet huolissasi lähistöllä asuvasta aggressiiviselta vaikuttavasta koirasta, tee eläinsuojeluilmoitus.
  • Jos lähistöllä asuva, aggressiiviselta vaikuttava koira aiheuttaa toistuvia vaaratilanteita, voit tehdä ilmoituksen myös suoraan poliisille osoitteessa poliisi.fi

Lataa toimintaohje

Ohje, kuinka toimia, jos koira hyökkää
Jaa sivu
Skip to content