Työmme toi tulosta, saimme porsaiden kastraatiokiellon lakiin

28.8.2023

Porsaiden kastraatio päättyy siirtymäajalla. Laki määrää poistamaan ja lievittämään kastraatiokipua jo siirtymäajan aikana.

Ensi vuonna voimaan astuvan eläinten hyvinvointilain yksi tärkeimmistä muutoksista on porsaiden kirurgisen kastraation kieltäminen. Täyskielto tosin astuu voimaan vasta 12 vuoden siirtymäajan jälkeen.

Tällä hetkellä suomalaiset urosporsaat kastroidaan kirurgisesti. Tämä johtuu siitä, että suomalaisten uskotaan kokevan osalle aikuisista urossioista kehittyvä karjun hajun epämiellyttäväksi.

Kirurginen kastraatio aiheuttaa porsaille merkittävää kipua ja kärsimystä, joka jatkuu useiden päivien ajan. Kastraation saa tällä hetkellä tehdä ilman minkäänlaista kivunpoistoa tai -lievitystä. Kastraation suorittaa yleensä tilallinen itse.

SEY teki väsymättä töitä koko 12 vuotta kestäneen lakiuudistustyön ajan, jotta kaikki eläimille tehtävät kivuliaat toimenpiteet kiellettäisiin tai niitä saisi tehdä vain riittävässä kivunpoistossa ja -lievityksessä. Kova työ toi tulosta, ja viimeinkin porsaiden kokemaan kipuun ja kärsimykseen suhtaudutaan vakavasti.

Ensi vuoden alusta kastraatiossa tulee lain mukaan käyttää kipulääkettä. Kipulääkettä käytetään jo vapaaehtoisesti Suomen suurimpien lihatalojen tiloilla. Pyrkimys lievittää porsaiden kokemaa kipua oli seurausta SEYn vaikuttamistyöstä ja asian nostamisesta julkiseen keskusteluun.

Kipulääke ei kuitenkaan riitä, sillä se on verrattavissa ”buranaan”, eikä se poista kastraation aikaista kipua eikä lievitä riittävästi operaation jälkeistä kipua.

Neljän vuoden kuluttua laki määrää käyttämään kipulääkkeen lisäksi paikallispuudutusta, joka oikein käytettynä poistaa kastraation aikaisen kivun.

Jätimme juuri lausuntomme eläinlääkintähuoltolakiesitykseen, jonka mukaan puudutuksen saisi jatkossa tehdä myös koulutuksen käynyt tilallinen tai eläinten hoitaja. Tähän saakka puudutuksen on saanut tehdä vain eläinlääkäri. Muutos helpottaisi merkittävästi puuduttamista käytännössä.

Nyt jatkamme töitä, jotta porsaiden kivulias ja mittaamatonta kärsimystä aiheuttava kastraatio kiellettäisiin koko EU:ssa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Euroopan eläinasiajärjestöt puuttuvat porsaiden kaltoinkohteluun

TIEDOTE 4.5.2017 Euroopan eläinasiajärjestöt puuttuvat porsaiden kaltoinkohteluun Kansainvälinen End Pig Pain -kampanja vaatii porsaiden kärsimykseen puuttumista…

Lue lisää

Raha ajoi eläinten hyvinvoinnin edelle – SEY antoi lausunnon uuteen eläinsuojelulakiin

SEY antoi lakiluonnoksesta 16-sivuisen lausunnon, jossa esitetään eläinten hyvinvoinnin kannalta välttämättömiä uudistustarpeita, jotka luonnoksesta vielä puuttuvat.

Lue lisää

Tutkimus paljastaa parmankinkun tuotannon varjopuolen

TIEDOTE 26.3.2018 Kansainvälisten eläinjärjestöjen tänään julkaisema järkyttävä materiaali paljastaa julmat käytännöt useissa parmankinkun…

Lue lisää

69 eurooppalaista eläinjärjestöä vaatii, että sikojen tainnuttaminen hiilidioksidilla lakkautetaan vuoteen 2025 mennessä

Eurooppalaiset eläinjärjestöt vaativat, että sikojen tainnuttaminen teurastusta varten korkeita hiilidioksidipitoisuuksia sisältävällä kaasulla on kiellettävä vuoteen 2025 mennessä.

Lue lisää
Jaa sivu
Skip to content