SEY jakoi Vuoden eläinsuojeluteko -palkinnon professori Hannes Lohen työryhmälle koirien ja kissojen geenien tutkimuksesta

3.10.2019

TIEDOTE 3.10.2019

Joka vuosi Eläinten viikolla SEY jakaa Vuoden eläinsuojeluteko -palkinnon henkilölle tai organisaatiolle, joka on toiminnallaan tuonut esiin epäkohtia eläinten oloissa tai edistänyt merkittävällä tavalla eläinten hyvinvointia. Vuoden 2019 eläinsuojeluteko -palkinto jaettiin 3.10. professori Hannes Lohen työryhmälle koirien ja kissojen geenitutkimusohjelman perustamisesta.

– Professori Lohen työryhmän tekemän geenikartoituksen avulla on mahdollista selvittää koirien ja kissojen perinnöllisiä sairauksia ja eri ominaisuuksiin vaikuttavia geenivirheitä sekä kehittää jalostusohjelmia ja geenitestejä. Työryhmä kartoittaa myös eläinten käyttäytymishäiriötä ja geenien yhteyttä niihin. Saatua tietoa on mahdollista soveltaa myös ihmisten sairauksiin, perustelee jakopäätöstä SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

– Kartoituksen avulla voidaan konkreettisesti edistää eläinten terveyttä ja löytää parempia hoitomuotoja. Työryhmä on tehnyt myös ainutlaatuisen tutkimuksen suomalaisten kissojen terveydestä, joka on paljastanut kissojen yleiset ja rotukohtaiset sairaudet.

Professori Lohi työryhmineen on kerännyt toimintansa aikana yhden maailman suurimmista koirien dna-pankeista, johon on kerätty yli 80 000 näytettä. Kissojen biopankissa on noin 5 000 näytettä. Näytteiden keräys perustuu yhteistyöhön lemmikinomistajien ja eläinlääkäreiden kanssa, ja se on täysin vapaaehtoista.

– Tämä valtava geenipankki ja sen avulla aikaan saadut tulokset osoittavat, että hyvää tiedettä on mahdollista tehdä myös ilman koe-eläimiä. Tietoa geeneistä on saatavilla muutenkin kuin perinteisiä hiirikokeita tekemällä, Pulli sanoo.

SEY kiittää työryhmää myös tehokkaasta tiedonjaosta, jonka avulla suomalaiset on saatu kiinnostumaan eläinten jalostuksesta ja perinnöllisistä sairauksista.

– Brakykefaalisten eli niin sanottujen lyttykuonoisten koirien hyvinvointiongelmista on käyty julkista keskustelua jo useiden vuosien ajan. Tutkimustieto on saanut aikaan merkittävän asennemuutoksen eläinten haitallista, ulkoisiin piirteisiin keskittyvää jalostusta kohtaan. Hannes Lohen työryhmän tekemä työ ja julkiset kannanotot tieteelliseen tietoon perustuvan ja koirien hyvinvointia edistävän jalostuksen puolesta ovat tärkeä lisä keskusteluun, kiittää Pulli.

Hannes Lohen työryhmä otti palkinnon ilolla vastaan.

– Kiitän SEYtä lämpimästi palkinnon johdosta. Tavoitteemme on selvittää sairauksien ja hyvinvointiongelmien syitä ja kehittää uusia konkreettisia työkaluja ongelmien tunnistamiseksi ja eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi. On vaikuttavaa huomata, kuinka tuhannet ja taas tuhannet koirat ja kissat ympäri maailmaa hyötyvät tuloksista, ja kuinka vaikutuksia on virrannut myös ihmislääketieteeseen. Palkinto kertoo, että työ on huomattu myös eläinystävien parissa, ja se lämmittää mieltäni, iloitsee professori Hannes Lohi.

Lisätiedot:

– Eläinten viikkoa vietetään 4.–10.10. SEY Suomen eläinsuojelu muistuttaa Eläinten viikolla eläinten hyvästä kohtelusta. Tänä vuonna Eläinten viikon teemana on Yksikään eläin ei ole häkkieläin. Kampanjan verkkosivut ovat osoitteessa elaintenviikko.fi.

Eläinten viikkoa on vietetty Suomessa SEYn aloitteesta jo vuodesta 1959 lähtien. Eläinten viikon aloittaa kansainvälinen Eläinten päivä, jota juhlitaan vuosittain 4.10. 

Aikaisemmat Vuoden eläinsuojeluteko -palkitut:

2010 Suvi Ojanperä ja Mikael Lindgren

2011 eläinlääkäri Marjatta Snellman

2012 ylipalomies Vesa Nurminen

2013 läänineläinlääkäri Jessica Löfgren-Eriksson

2014 Eläinsuojelukeskus Tuulispää

2015 tietokirjailija Helena Telkänranta

2016 Team Rokka

2017 Korkeasaaren Villieläinsairaala

2018 Helsingin poliisilaitos

Haastattelut:

toiminnanjohtaja Kati Pulli, SEY Suomen eläinsuojelu, 050 371 2740, kati.pulli@sey.fi

professori Hannes Lohi, Helsingin yliopisto ja Folkhälsanin tutkimuskeskus, 0400 420 121, hannes.lohi@helsinki.fi

SEY Suomen eläinsuojelu on Suomen suurin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEY on toiminut suomalaisen eläinsuojelun eturintamassa jo yli sadan vuoden ajan.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

SEY jakoi Vuoden eläinsuojeluteko -palkinnon Helsingin poliisilaitokselle

TIEDOTE 4.10.2018 Joka vuosi Eläinten viikolla SEY jakaa Vuoden eläinsuojeluteko -palkinnon henkilölle tai…

Lue lisää

SEY jakoi Vuoden Eläinsuojeluteko 2017 -palkinnon Korkeasaaren Villieläinsairaalalle

Vuoden 2017 palkinto jaettiin SEYn Eläinten viikon tilaisuudessa Korkeasaaren Villieläinsairaalalle.

Lue lisää

SEY luovutti Vuoden eläinsuojeluteko 2016 -palkinnon norsujen salametsästystä vastaan työskentelevälle Team Rokalle

TIEDOTE 4.10.2016 Team Rokka taistelee eturintamassa norsujen salametsästystä vastaan kouluttamalla koiria tunnistamaan salakuljetettavaa…

Lue lisää
Jaa sivu
Skip to content