Harrastuskaverina hevonen – hevosen hyvinvointi ratsastusharrastuksessa


Oppaan sisältö:

  1. Hevonen on hyvä harrastuskaveri
  2. Hevonen on sosiaalinen ruohonsyöjä
  3. Hevosellakin on tunteet
  4. Hevosen koulutus kestää monta vuotta
  5. Ratsastamisen täytyy olla hevoselle motivoivaa
  6. Tottelematon ja laiska hevonen
  7. Suojele hevosen suuta – hevosen suu täytyy tarkastaa säännöllisesti
  8. Tulkitse hevosen käyttäytymistä oikein
  9. Opittu avuttomuus hevosella
  10. Hyvinvoiva hevonen tarvitsee sopivat olosuhteet
  11. Hevosen täytyy sopia tehtäviinsä
  12. Tallin ilmapiiri vaikuttaa hevosen hyvinvointiin
  13. Hevosen varusteilla on väliä
  14. Ratsastajan varusteet
  15. Hevosharrastajan muistilista

Hevonen on hyvä harrastuskaveri

Ratsastus on suosittu harrastus. Eikä ihme, sillä hevonen harrastuskaverina on kiehtova eläin. Hevonen on suuri ja vahva – ja samalla erittäin herkkä. Se on sosiaalinen ja hyväntahtoinen, helposti oppiva ja helposti myös väärin ymmärretty eläin.

Hevoselle ei ole lajityypillistä kantaa ihmistä selässään. Vaikka hevosia on jo pitkään jalostettu ratsuiksi, aiheuttaa ratsastus hevoselle monia hyvinvointiriskejä sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Hevosharrastajalla onkin suuri vastuu hevosen hyvinvoinnista. Tärkeää on, että hevosesta vastuussa olevat henkilöt tunnistavat, milloin hevonen on jostain kipeä. Näin ei useinkaan ole. Hevonen on saaliseläimenä hyvä peittämään kipunsa. Kun hevonen yrittää ilmaista ihmiselle kipuaan, se tulkitaan usein vain hankalaksi käyttäytymiseksi, ja hevonen saa rangaistuksen. Näin ei koskaan tulisi olla.

Hevonen tulee nähdä harrastuskaverina, ei harrastusvälineenä, ja sitä täytyy myös kohdella vastaavasti. Kun ratsastusta toteutetaan hevosen ehdoilla, hevonen ei altistu psyykkisesti tai fyysisesti liian haastaville tehtäville.

Lisäksi itse ratsastus vie vain pienen osan hevosen päivästä. Muuna aikana hevosella tulisi olla mahdollisuus elää sen perustarpeet turvaavaa elämää, jossa se voi toteuttaa lajityypillisiä tarpeitaan: seurustella muiden hevosten kanssa, liikkua vapaasti ja syödä usein.

Tämän oppaan tarkoituksena on antaa ratsastusharrastajan käyttöön perustietoa hevosen hyvinvoinnin edellytyksistä harrastuksen piirissä. Ratsastajalla, oli kyse sitten ratsastuskoulun oppilaasta, hevosen omistajasta tai hoitajasta, on vastuu siitä, minkälaista toimintaa hän hyväksyy ja miten hän itse toimii.

Hevosen hyvinvointi täytyy huomioida myös opetuksessa. Ratsastuksenopettajalla on tärkeä rooli siinä, minkälaista hevosten kohtelun kulttuuria hän vie eteenpäin.

Kati White
SEYn toiminnanjohtaja


Harrastuskaverina hevonen -opas on saatavilla myös PDF-tiedostona sekä painettuna oppaana


1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16

Muut julkaisut

Pienet ja pörröiset – Eläinten viikon opas koululaisille

Tervetuloa tutustumaan pörröisiin pikkulemmikkeihin, eli kaneihin ja moniin pieniin jyrsijöihin. Opit tunnistamaan eri eläinlajeja, ja samalla tutustut niiden joskus hämmästyttäviltäkin tuntuviin kykyihin. Kanit ja lemmikkeinä […]

Lue lisää

Fiksun koiranostajan opas

Oletko päättänyt hankkia koiran? Tältä sivulta löytyvä fiksun koiranostajan opas auttaa löytämään tietoa siitä, miten löydät hyvinvoivan, juuri sinulle sopivan koiran. Lisäksi opit tunnistamaan vastuullisen […]

Lue lisää
Jaa sivu
Skip to content